Scholen zijn weer begonnen: 'Ik had er nog geen zin in'

20220829-SCholen weer begonnen
Deze leerling mag weer naar school © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Liefst zes weken mochten de leerlingen van de Ten Darperschoele in Wapse vakantievieren. Zoveel dagen vullen lijkt lastig, maar de leerlingen van groep 5/6 hadden daar geen enkele moeite mee.
"Het meeste wat op de bank hangen en wat op vakantie gaan", legt Lasse uit. "Je doet heel veel op de vakantie. Spelen met vriendjes, dat doe je in zes weken wel", vult klasgenote Evy aan. Wat Lasse betreft kwam het einde van de vakantie dan ook wat vroeg. "Ik had er nog geen zin in."
Laatstgenoemde kan deze maandagochtend niet over de gang lopen zonder vriendinnen te knuffelen. Dat heeft ze wel gemist, bevestigt ze. "Ja, echt heel veel."

'Klimaat moet goed zijn'

Het lerarenteam van de Ten Darperschoele loopt alweer een paar weken op school rond. Toch vindt Henry Wolbrink, docent groep 7/8, het alsnog een speciale dag. "We hebben al overleg gehad met onze teams hoe we de weken starten. We vinden het belangrijk dat ze de eerste dag goed beginnen, want het pedagogisch klimaat moet goed zijn."
De eerste dag doen de leerlingen daarom veel groepsactiviteiten. "Met een goede sfeer wordt leren makkelijker. Dus we doen kringspelletjes. Groepsactiviteiten waarbij leerlingen oog hebben voor elkaar en op een plezierige manier met elkaar omgaan zodat ze met plezier naar school gaan."
Toch staat bij de hogere klassen ook gewoon droge stof als rekenen op het programma. "Schrijven, taal, elke dag een beetje meer. Daar zit een bepaalde opbouw in", verklapt Wolbrink.
De leerlingen van groep 7/8 kijken nog niet vooruit naar die opbouw en de rest van het schooljaar. "Het is wel leuk om elkaar weer te zien", zegt Monique. "Maar dat kon in de vakantie ook wel."
De scholen zijn weer begonnen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.