Tien asielzoekers kiezen om buiten te slapen in Ter Apel, de rest slaapt binnen

Opnieuw slapen tientallen asielzoekers buiten in Ter Apel
Asielzoekers sliepen afgelopen maand vaak buiten bij Ter Apel © RTV Noord / Martijn Klungel
Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zullen ongeveer tien mensen de nacht buiten doorbrengen. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is hun wel de mogelijkheid geboden om binnen te slapen, maar hebben ze daarvan afgezien.
Bij het aanmeldcentrum brengen ongeveer zestig mensen de nacht door in wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Het COA meldt dat een deel van de mensen die afgelopen nacht in diverse crisisnoodopvanglocaties hebben geslapen vandaag alsnog terechtkonden op de opvanglocatie in Ter Apel.

Andere locaties

Naast de normale uitstroom naar bijvoorbeeld de azc's zijn ook 44 asielzoekers vandaag vanuit Ter Apel overgebracht naar crisisnoodopvanglocaties in Zwolle, Enschede, Veenendaal en Assendelft.
Veertig alleenstaande minderjarige asielzoekers hebben onderdak gekregen bij Inlia, een netwerkorganisatie die asielzoekers in nood helpt. Die organisatie heeft ook geholpen met het vinden van nog eens honderd plekken voor wachtenden in Ter Apel, verdeeld over een tiental locaties in Groningen en Drenthe. Onder andere in Emmen werd plek gevonden.
Komende nacht kan ook gebruik worden gemaakt van de crisisnachtopvang in Stadskanaal en Zuidbroek, meldt het COA.
Het is al maanden overvol in Ter Apel. Afgelopen vrijdag kondigde het kabinet maatregelen aan, zoals geld en steun, om de opvang te verbeteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.