FvD Hoogeveen stapt uit vertrouwenscommissie herbenoeming Loohuis

Gemeentehuis Hoogeveen
Het gemeentehuis van Hoogeveen © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
Forum voor Democratie (FvD) in Hoogeveen heeft zich teruggetrokken uit de vertrouwenscommissie die gaat over de herbenoeming van burgemeester Karel Loohuis. De partij heeft kritiek op de geheimhoudingsplicht die van de commissieleden gevraagd wordt.
"De geschetste geheimhoudingsplicht gaat fundamenteel in tegen onze kijk op transparantie en het recht op informatie van de burger", stelt de partij, die sinds de gemeenteraadsverkiezingen twee zetels in de Hoogeveense gemeenteraad heeft.

Herbenoeming Loohuis

De tweede termijn van burgemeester Karel Loohuis loopt op 15 februari af. Eind juni kwam de raad met een voorstel een vertrouwenscommissie te vormen om de eventuele herbenoeming van Loohuis mogelijk te maken. Alle partijen leveren een lid voor de commissie, voor FvD werd dat fractievoorzitter Vincent Vos.
De raad nam unaniem de verordening aan waarin de werkwijze beschreven staat. "Naast de werkwijze zijn er regels met betrekking tot strikte geheimhouding in de verordening opgenomen", stond in het raadsvoorstel dat ook door FvD werd ingediend.

Stemmen

Afgelopen maandag kwam de commissie bij elkaar en werd voor Vos duidelijk wat de wettelijk vereiste geheimhoudingsplicht precies behelst. "Toen ik dat hoorde, dacht ik wat doe ik hier dan nog? Ik kan tot op een bepaald niveau die geheimhouding begrijpen, maar wij willen transparant zijn."
Met name het niet mogen uitdragen wat de partij gestemd heeft, stuit Vos tegen de borst. "Wij willen daarover transparant kunnen zijn naar onze achterban en andere inwoners. Met name in deze tijd waarin het vertrouwen in de politiek al laag is."

Geen invloed

Door uit de vertrouwenscommissie te stappen, heeft de partij geen invloed meer op de herbenoeming van Loohuis. Vos: "Wij denken op deze manier meer te bereiken en hopen dat er een discussie loskomt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.