Zes zeecontainers in Assen vertellen het verhaal van Molukkers in Nederland

De tentoonstelling toont foto's en verhalen van verschillende generaties uit de Molukse gemeenschap.
De tentoonstelling toont foto's en verhalen van verschillende generaties uit de Molukse gemeenschap. © RTV Drenthe / Floor Visser
Zes zeecontainers staan deze maand tegenover de Nieuwe Kolk in Assen. Binnenin zijn verhalen te zien over de geschiedenis van Molukkers in Nederland. Gisteren werden de deuren van de containers feestelijk geopend.
Assen is de negende stad waar de reizende tentoonstelling neerstrijkt. Dat hier de bijzondere en pijnlijke geschiedenis van 70 jaar Molukkers in Nederland wordt getoond, is volgens de organisatie hard nodig. "Deze tentoonstelling laat geschiedenis zien die je niet vindt in schoolboeken. We hopen dat de inwoners van Assen en Drenthe hierdoor een beter beeld krijgen van waarom de Molukkers in Nederland zijn", vertelt organisator Antis Marijanan. "Maar het is ook belangrijk dat de verschillende generaties Molukkers weten hoe die geschiedenis zit. Ik hoop dat er zo meer begrip voor elkaar komt."
De containers behandelen elk een eigen thema uit het Molukse verleden. In een van die ruimtes is plaats voor lokale verhalen. "Hier vind je gebeurtenissen die in Assen en Bovensmilde hebben plaatsgevonden", legt Marijanan uit, die meehielp met de inrichting ervan.

Jongere generatie

Marijanan hoopt dat de uitstalling ook veel jongeren aantrekt. "Veel jongeren weten maar weinig over waarom Molukkers in Nederland zijn", vertelt Marijanan. "Als ze de geschiedenis leren kennen, begrijpen ze beter waarom de Molukkers hier zijn en waarom we bijvoorbeeld in wijken wonen". Het idee is dat scholen uit de regio langskomen om de tentoonstelling te bekijken. Ook is er een lespakket gemaakt voor deze leerlingen.

Feestelijke opening

De expositie werd gisteravond feestelijk geopend door burgemeester van Assen Marco Out en een delegatie van de Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde. Volgens Out nodigt de tentoonstelling uit tot nadenken. "Het zal mensen beroeren. Het houdt ze bezig, roept herinneringen op en maakt emoties los."
Zes zeecontainers in Assen vertellen het verhaal over Molukkers in Nederland
Toen de tentoonstelling vorig jaar werd aangekondigd, ontstond er weerstand binnen de Molukse gemeenschap. Volgens de tegenstanders scheppen de containers een historisch onjuist beeld. De organisatie vindt juist dat de de expositie verschillende perspectieven biedt. "De kritiek is gebaseerd op aannames. De informatie in de containers berust op feitelijke waarheden, waarbij we gebruik hebben gemaakt van kennis van historici", vertelt projectleider Ed Leatemia. "Ik daag iedereen uit om te komen kijken, zodat mensen zelf kunnen zien dat alles juist wordt benoemd."

Rondleiding

De tentoonstelling is deze maand elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bekijken aan de Weiersstraat in Assen. Vrijwilligers uit de Molukse gemeenschap geven op deze tijdstippen een rondleiding. De komende weken zijn er ook andere activiteiten om de Molukse geschiedenis te belichten. Zo gaan vanavond Molukkers in gesprek met mensen die gegijzeld werden in de school van Bovensmilde in 1977. Dit vindt om 19.00 uur plaats in Kunstplaza Schurer, op de bovenste verdieping van warenhuis Vanderveen in Assen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.