Kabinet sluit jeugdgevangenis Veenhuizen

De jeugdgevangenis in Veenhuizen moet dicht (Rechten: ANP/Jasper Juinen)
De jeugdgevangenis in Veenhuizen moet dicht (Rechten: ANP/Jasper Juinen)
De jeugdgevangenis Het Poortje Juvaid in Veenhuizen gaat in 2021 sluiten. Dat heeft het kabinet besloten. Ook in Limburg gaat een jeugdgevangenis dicht.
Het geld dat wordt bespaard is bedoeld voor een betere behandeling voor jongeren "op maat", verklaart verantwoordelijk minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.
Er komen in ruil voor de twee gesloten gevangenissen kleinere instellingen. Een deel van het personeel kan hier aan de slag, een ander deel zal zijn baan verliezen. Hoeveel precies, kan het ministerie niet zeggen. Bij Juvaid in Veenhuizen werken rond de honderd mensen.
"De arbeidsmarkt voor mensen met een pedagogische of jeugdzorg-achtergrond is ook in deze regio goed. Het blijft vervelend om gedwongen te veranderen van baan, maar we denken dat de meeste mensen snel weer aan de slag kunnen", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Regionale spreiding

De nieuwe instelling komt in dezelfde regio te staan, omdat goede spreiding van de instellingen volgens het ministerie belangrijk is.
"Het gaat om jongeren die geen hele zware straf hebben, waar een lager beveiligingsniveau bij hoort. Het is belangrijk dat zij bijvoorbeeld door kunnen gaan met hun school en contact met hun familie kunnen houden."
De vijf andere jeugdgevangenissen in het land blijven open en worden geschikt gemaakt voor jongeren die meer beveiliging nodig hebben. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om jeugd-tbs.

Gesprekken

Er worden nu gesprekken gevoerd over het oprichten van de nieuwe instelling. "Eerst beginnen we met overplaatsing en er is natuurlijk ook uitstroom van jongeren die klaar zijn met hun straf. De nieuwe instelling moet snel van de grond komen. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet duidelijk, maar het is niet zo dat er jaren niks zal zijn", aldus het ministerie.

Jeugdcriminaliteit aanpakken

De veranderingen bij de jeugdinrichtingen maken deel uit van een reeks maatregelen waarmee Dekker de jeugdcriminaliteit verder wil beteugelen. De afname van deze vorm van criminaliteit is afgevlakt en het aantal veroordeelde criminelen dat opnieuw de fout in gaat, stijgt. Dekker streeft naar meer maatwerk.
Jaarlijks komen jongeren tussen de 12 en 24 jaar ruim 45.000 keer in aanraking met de politie. Het gaat dan van verdenking van het vernielen van een bushokje tot verdenking van moord.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.