Johan Remkes: halvering stikstofuitstoot in 2030 niet ter discussie

Johan Remkes
Johan Remkes: halvering stikstofuitstoot staat niet ter discussie © ANP
Het plan om de uitstoot van stikstof tussen nu en 2030 te halveren staat niet ter discussie. Het kabinet heeft dat aangegeven in het overleg met de boeren vandaag, zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes na afloop. Premier Mark Rutte bevestigde dat.
Boerenorganisaties willen dat de deadline voor het terugbrengen van de uitstoot wordt verschoven, bijvoorbeeld naar 2035.
De boeren hebben ook grote bezwaren tegen de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. Tijdens het overleg is afgesproken dat de minister met de sector gaat kijken of er "een vervangend systeem kan komen dat juridisch houdbaar is".

'Intimidatie niet geoorloofd'

Volgens Remkes waren alle deelnemers het erover eens dat wetsovertreding en intimidatie niet geoorloofd zijn. Rutte kaartte dat volgens de bemiddelaar aan. De deelnemers toonden daarbij "begrip voor de emotionaliteit die aan de orde is in agrarische kringen", aldus Remkes.
Bij het overleg waren ook afgevaardigden van de actiegroepen Farmers Defence Force (FDF) en Agractie aanwezig. Zij wilden pas naar het overleg komen wanneer hun eisen op de agenda zouden worden gezet. Dat gebeurde, maar Remkes liet na afloop weten dat hij daar "hogelijk verbaasd" over was en dat hij het heel vervelend vond. Het gesprek verliep volgens hem aanvankelijk "een beetje moeizaam, maar dat klaarde al heel snel op".

Stikstofkaart

Het kabinet houdt vast aan de stikstofkaart. Volgens voorzitter Sjaak van der Tak van landbouworganisatie LTO Nederland "blijft de status van het kaartje ongewijzigd, en dat is niet naar onze zin". Het overleg van vandaag heeft dan ook "geen definitief resultaat" opgeleverd, zegt hij, maar er zijn wel "beginnende stappen gezet".

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.