Voorzichtig optimisme na stikstofoverleg, maar nieuwe blokkades 'niet uitgesloten'

Stikstof
Boerenorganisaties en het kabinet zaten gisteren aan tafel © ANP / Jeroen Jumelet
Het gesprek tussen stikstofbemiddelaar Johan Remkes, het kabinet en de boerenorganisaties heeft gisteren 'kleine stapjes' in de goede richting opgeleverd. Dat zegt Erik Luiten van Agractie, een van de organisaties die voor het eerst aanschoof bij het overleg.
Het knetterde af en toe aan tafel, maar het is volgens de boeren nodig om de druk op de beleidsmakers in Den Haag op te voeren. "En kleine stapjes, zijn ook stapjes", klinkt Luiten voorzichtig optimistisch.

Agenda tijdens overleg

Ondanks dat de verhoudingen tussen de boeren en het kabinet aan de beterende hand lijken, zag het er aanvankelijk niet naar uit dat naast LTO ook Agractie en Farmers Defence Force (FDF) bij het overleg aan gingen schuiven. Beide organisaties wilden zeker weten dat praten over 'cruciale punten', zoals het schrappen van de stikstofkaart en de zogeheten kritische depositiewaarde (kdw), mogelijk was. "Als we niet over de inhoud kunnen spreken, dan hebben we belangrijke zaken te doen."
Op het punt van de kdw - de hoeveelheid stikstof die volgens de wet maximaal in een natuurgebied mag neerkomen - zijn vorderingen gemaakt, meldt Luiten. Volgens hem is 80 procent van de Natura 2000-gebieden in 'goede' of 'herstellende' staat. Bij de overige 20 procent van deze gebieden moeten vorderingen worden gemaakt. "Er zijn veel mogelijkheden om daar wat aan te doen, zoals via innovatie, daar onderscheidt Nederland zich al decennialang in."

Weer blokkades op snelwegen?

Volgens De Telegraaf zijn boerenblokkades voorlopig van de baan na het gesprek van gisteren, maar dat kan Luiten niet bevestigen. "Ik sluit nieuwe acties niet uit, want het stikstofkaartje heeft enorme impact." Daaruit volgt onder meer de financiële onzekerheid voor boeren, nadat de Rabobank - een belangrijke geldverstrekker voor de agrarische sector - een lening voor boerenbedrijven bij kwetsbare natuur als 'zeer onwaarschijnlijk' bestempelt.
Ook speelt de ongewisse toekomst van de PAS-melders een rol. Dat zijn boeren die hun bedrijf uitbreidden via een stikstofmelding, maar waar nu een vergunning voor nodig is nadat de rechter een streep zette door deze regeling.
Luiten acht het wel waarschijnlijk dat de 'extremere' acties even niet meer terugkeren. "Ik kan niet garanderen dat er geen enkele actie meer komt, maar de boeren zien: er wordt gesproken en hopelijk zijn er lichtpuntjes."

Uitkomsten

Bemiddelaar Remkes gaf na het overleg aan dat het plan om de uitstoot van stikstof te halveren tussen nu en 2030, niet ter discussie staat en de stikstofkaart blijft zoals die nu is. Verder meldde hij dat er voor de kdw wordt gekeken naar een 'een vervangend systeem dat juridisch houdbaar is'.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.