Helft minima Zuidoost-Drenthe weet Doe-Mee-Webwinkel nog niet te vinden

Saskia Kluwen en Fenny Kok bij Theater Hofpoort
Saskia Kluwen en Fenny Kok bij Theater Hofpoort © Ana Ivis
Anderhalf jaar na de invoering van de webwinkel voor minima in de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden, maakt de helft van de minima gebruik van de regeling. De gemeenten zoeken manieren om de webwinkel beter onder de aandacht te brengen.
In februari 2021 verving de Doe-Mee-Webwinkel de fysieke Doe-Mee-Pas. Op de site kunnen minima een door de gemeente toegekend bedrag besteden aan luxeproducten en uitjes en lid worden van een sportvereniging. Daarnaast zijn er speciale regelingen en extra budgetten voor schoolgaande kinderen.
"Op deze manier hopen we dat mensen met een laag inkomen toch volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij", zegt Joop Slomp, wethouder in Coevorden. Toch blijkt maar ongeveer de helft van de groep mensen die er recht op heeft, gebruik te maken van de website.

Nieuw

Volgens Slomp is de webwinkel vrij nieuw en is dat wellicht een reden dat het nog niet storm loopt. "Het kan ook een probleem zijn dat het alleen een digitale webwinkel is", laat de wethouder weten. "Niet iedereen weet hoe je bij een digitale webwinkel moet komen of hoe het werkt."
Daarom zijn er in de gemeenten hulppunten waar mensen terecht kunnen met vragen. In de gemeente Coevorden helpt Maatschappelijk Werk, zijn er Taalpunten ingericht in bibliotheken die kunnen helpen en vanuit de gemeente is er invulhulp aan te vragen bij de balie in het gemeentehuis. "Ook gaan we de webwinkel meer promoten dit jaar," aldus de wethouder.

'Schaamte voorbij'

"Ik moest wel een drempeltje over om die pas te gebruiken, want ik moest eerst toegeven dat ik het niet zo breed had en tot de minimagroep behoorde", vertelt Fenny Kok. Zij maakte vroeger gebruik van de Doe-Mee-Pas, de voorloper van de webwinkel.
De Doe-Mee-Pas was een echte pas die mensen konden laten zien bij een sportvereniging of uitje om korting te krijgen. "Tegenwoordig hoeft dat niet meer, alles wordt via de website geregeld", legt directeur Saskia Kluwen van Theater Hofpoort uit, waar je een uitje kan boeken. "Zo blijft anoniem wie via een regeling komt. Dat scheelt wellicht toch voor het gevoel."
Uiteraard zijn de gegevens wel bekend bij de gemeente, want daar moeten de mensen zich aanmelden voor de regeling.
Webwinkel voor minima loopt nog niet storm

Voordelen

Voor de aanbieder Theater Hofpoort is het voordeel 'dat we nu publiek binnen krijgen dat anders nooit was gekomen'. En voor de aanbieder kost het niets, alles wordt betaald vanuit de webwinkel.
"Ik houd van voorstellingen, maar daar had ik vanuit mijn budget geen geld voor opzij kunnen leggen", vertelt Kok. "Ik heb geweldige voorstellingen gezien met vrienden en familie door deze regeling,"

Verschillen tussen gemeenten

De samenwerking van de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden gaat om het technische gedeelte van de webwinkel. Ook wordt er gezamenlijk gekeken naar het aanbod in de webwinkels.
Het gemeentebeleid is echter gescheiden. Daarom hebben de verschillende gemeenten verschillende budgetten en regelingen per persoon en kind. In Emmen is er voor een volwassene bijvoorbeeld een bedrag van 125 euro beschikbaar, in Borger-Odoorn is dat bedrag 250 euro en in Coevorden 205 euro.

Geld op rekening

Borger-Odoorn geeft aan veelal positieve reacties te krijgen op de webwinkel. "Toch merken we dat sommigen het bedrag het liefst op de rekening zouden willen ontvangen", vertelt Iris Hoonakker van gemeente Borger-Odoorn. "Dat mag echter niet, omdat het dan een vorm van inkomen wordt."
Omdat een steeds grotere groep mensen steeds minder te besteden heeft, is Coevorden aan het kijken of de groep gebruikers groter gemaakt kan worden. "Nu is de regel dat men tot 110 procent van het minimum inkomen recht heeft op een extra budget in onze gemeente", zegt wethouder Slomp. "Wellicht kan dat straks naar 120 procent, zodat meer mensen beroep kunnen doen op deze voorziening."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.