Supporterscoördinator André: 'FC Emmen-supporters gedragen zich voorbeeldig'

Supporterscoördinator André van der Aa roemt de Drentse voetbalsupporter
Supporterscoördinator André van der Aa roemt de Drentse voetbalsupporter © RTV Drenthe / Tom Meijers
Na de coronatijd heeft de KNVB een explosieve stijging van incidenten in voetbalstadions waargenomen. Van oerwoudgeluiden tot vuurwerk en van biergooiers tot veldbestormers. Maar hoe gedragen supporters van FC Emmen zich? Het antwoord op die vraag geeft supporterscoördinator André van der Aa: "Voorbeeldig. Wij zijn denk ik een voorbeeld voor de rest van Nederland", zegt hij ietwat laconiek.
Iedere betaaldvoetbalorganisatie moet van de KNVB een supporterscoördinator (SLO) en een veiligheidscoördinator (VC) hebben. Zij moeten tijdens de wedstrijden wangedrag op de tribunes te signaleren.

Het verlengstuk

Maar niet alleen het signaleren van wangedrag behoort tot de taken van de SLO. "Op wedstrijddagen sta ik altijd in de bussluis en verwelkom ik de supporters van de bezoekende club. Ik maak her en der een praatje en eigenlijk ben ik het verlengstuk van de supporter naar de club."
Maar ook wanneer er echt stront aan de welbekende knikker is, dan kan een supporter op de SLO en VC van de eigen club rekenen. Veel komt dat bij de Drentse club niet voor, hetgeen terug is te zien in het aantal stadionverboden. Dat zijn er op dit moment tien tot twaalf.
"Bovendien zijn er verschillende gradaties in de stadionverboden", legt Van der Aa uit. "Zo kun je tegenwoordig al een stadionverbod krijgen voor het gooien van een biertje, maar dat is natuurlijk minder ernstig dan het plegen van geweld."
Het commandocentrum in De Oude Meerdijk bevindt zich op de Zuidtribune
Het commandocentrum in De Oude Meerdijk bevindt zich op de Zuidtribune © RTV Drenthe / Tom Meijers

FC Dordrecht-uit

Bij de stadionverboden die aan Drentse supporters zijn uitgedeeld is het gros voor het gooien van bier, maar ook de veldbestorming in Dordrecht heeft de supporterscoördinator het nodige werk op geleverd. Na het behalen van de promotie stormden honderden supporters het veld van het Matchoholic Stadion op om het promotiefeest met de spelers van FC Emmen te vieren. Vervolgens meldden ook FC Dordrecht-supporters zich op de grasmat, waarna het ouderwets matten werd.
"Daar hebben we nog steeds werk van, maar ik denk dat wij daarin wel buitenproportioneel zijn bestraft", zegt Van der Aa. "Het ging heel gemoedelijk, totdat de supporters van FC Dordrecht zich op het veld begaven. Onze supporters werden vervolgens van achteren aangevallen. Als je van achteren aangevallen wordt, dan heb je van nature al een reactie van: wie was dat?"
Daarmee wil de 'SLO' een nuance aanbrengen in het incident, maar praat hij het gedrag naar eigen zeggen niet goed. "We gaan altijd met supporters in gesprek en bekijken dan ook het specifieke gedrag. In dit geval hopen gezamenlijk tot een vermindering van de straf te komen."

KNVB-rapport

De KNVB komt in oktober met een uitgebreid rapport over de stadionverboden in Nederland. Pas dan is echt te zien hoe het ervoor staat met de Drentse supporter in vergelijking met de rest van Nederland. Van der Aa maakt zich er allerminst druk om: "Ik meen het serieus, wij hebben niets te klagen met onze supporters."
'FC Emmen-supporters gedragen zich voorbeeldig'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl