Cassata 30 jaar op Radio Drenthe: 'Heel bijzonder, ben er stil van'

Margriet Benak
Margriet Benak © RTV Drenthe
Aanstaande maandag is het precies dertig jaar geleden dat het Radio Drenthe-programma Cassata begon. Op 5 september 1992 startte de omroep met een programma met achtergronden bij het nieuws, sport en muziek.
Hoewel ze er niet vanaf de eerste uitzending bij betrokken was, staat tegenwoordig Cassata wel synoniem voor Margriet Benak. "Je overvalt me hiermee!" Benak wist niet dat het programma al dertig jaar bestaat, maar is blij verrast. "Heel bijzonder. Ik had geen idee. Jeetje, ik ben er stil van."
Namen als Micha van den Berg, Rienk Kamer, Henk Kersten, Sjoerd Looijenga en Marjan Koekoek gingen Benak voor of presenteerden het programma met haar. "Ik doe het vanaf 1995 nu onafgebroken. En ik mag nog steeds blijven."
Cassata begon dertig jaar geleden zo, uit de televisie-uitzending van de 1000e Cassata:
De begintune van Cassata in 1992
In het begin was Benak niet met alles even content. "Dan had je bijvoorbeeld weer een voetbalwedstrijd. Zat je midden in een goed gesprek en moest je ineens flitsen naar een wedstrijd omdat er gescoord was." Ze is blij dat Cassata een paar jaar na de start naar het huidige tijdstip tussen 12.00 uur en 14.00 uur is gegaan. "Toen was ik van de sport af."

Minister voor de neus

De 1000e Cassata-uitzending van enkele jaren terug is haar heel erg bijgebleven. "Wat ik daarin heel bizar vond? Normaal verras ik mijn gasten en ineens werd ik verrast. Daar stond ineens ChristenUnie-minister Arie Slob van Media voor mijn neus."
De komst van de bewindsman werd achter haar rug om geregeld door de redactie. "Erg leuk, maar ik herkende hem eerst niet. In een split second bedacht ik mij ineens: dat is Arie Slob, de minister."
In de 1000e Cassata-uitzending zie en hoor je Benak verbaasd reageren:
Arie Slob op bezoek in de 1000e Cassata
Toch is de komst van Slob niet het enige dat Benak te binnen schiet. "Je hebt natuurlijk ook nog het gedoe gehad met onze voormalig Commissaris van de Koning, Jacques Tichelaar. Hij bleef maar volhouden dat hij niets misdaan had."
Tichelaar kwam in 2017 in opspraak nadat hij een dubieuze rol zou hebben gespeeld bij een klus die door de provincie werd gegund aan zijn schoonzus. "Hij bleef bij mij maar ontkennen dat hij iets fout had gedaan", weet Benak nog. "Later moest hij toch toegeven dat hij het had verprutst. En dat werd z'n ondergang."

Nummer 1183

In Cassata kan het knetteren, maar bij Benak in de uitzending is nog nooit iemand weggelopen. "Ik heb weleens ruzie gemaakt. En soms botert het niet tussen gasten. Zo werd er eens geproost in de uitzending op de baanverlenging van Eelde, door een dolblije directeur van het vliegveld destijds. Die nam champagne mee, om het te vieren. Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie vond dat er niets te vieren viel, en zette demonstratief z'n glas op de kop."
Twee dagen voor het 30-jarig jubileum is aflevering 1183 van Cassata. Vandaag ontvangt Benak in de studio onder meer Raymond Wanders, PvdA-wethouder in Emmen, Paul van der Wijk, die als bestuursvoorzitter vertrekt bij het WZA in Assen, en schrijverscollectief van A t/m Z uit Zweeloo en Aalden. Tafelgast is Leo Hendriks, van de WMD, die het Drentse waterbedrijf verlaat.
Cassata is te beluisteren en te zien tussen 12.00 en 14.00 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.