Lopen naar het licht om taboe rond zelfdoding bespreekbaar te maken

Wandelaars
Wandelaars lopen naar de dageraad in Assen © RTV Drenthe
In het donker van de nacht verzamelen zo'n twaalf wandelaars zich bij het terrein van de GGZ in Assen. Op initiatief van Monique Lancee wandelen zij bijna vier kilometer. Als ze klaar zijn, is de zon opgekomen.
Lancee is psychiatrisch verpleegkundige op de HIC, de High en Intensive Care van de GGZ. "Ik zag de oproep van het Suïcide Preventie Centrum in Harderwijk dat ze heel graag een 'Walk into the Light' wilden organiseren. En als je zoals ik altijd in dat onderwerp zit van suïcide, en te maken hebt met mensen met suïcidale gedachten en plannen, is dit een uitgelezen kans."

Verhalen delen

Ook Jeannette Pullen loopt mee. Als tiener verliest ze haar vader door zelfdoding, inmiddels werkt ze bij het Suïcide Preventie Centrum. Volgens haar helpt het als mensen hun verhaal delen. "Helaas was dat er voor mij nog niet. Mijn vader overleed in 1979, toen was er nog niets voor nabestaanden. Ook later heb ik mij juist heel erg alleen gevoeld en hoopte ik juist dat ik met lotgenoten kon praten."
Een impressie van Walk into the Light (artikel gaat verder onder de video):
Lopen naar het licht om zelfmoord tegen te gaan
Als Jeanette over haar tijd met haar vader praat, verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Maar dat is niet altijd zo geweest. "Ik was een kind, dat is zo ontzettend lang geleden. Gelukkig zijn er nog warme herinneringen." Volgens haar helpt het praten over dit onderwerp, maar gebeurt dat nog te weinig. Ook omstanders kunnen de eerste stap zetten. "Als je het vermoeden hebt dat iemand met die gedachten rondloopt, ga ernaar vragen."
"Vaak wordt nog gedacht dat je mensen op ideeën brengt, maar het tegenovergestelde is waar. Mensen zijn vaak zo ontzettend eenzaam met die gedachten en durven er niet over te praten. Als jij er juist naar vraagt, kan dat zo opluchten."

Tevreden

Lancee en Pullen zijn alvast tevreden met deze eerste Asser editie van Walk into the Light. "Ik vond het bijzonder dat onderweg zoveel gepraat zou worden. Dat ging heel gemakkelijk en op gepaste wijze. Eigenlijk vond ik dat heel erg prettig. Het was zoals ik voor ogen had."
Zelf hulp nodig?
Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl