Nieuwe wieken voor De Zaandplatte in Ruinen

Korenmolen De Zaandplatte in Ruinen (foto RTV Drenthe/Google Maps)
Korenmolen De Zaandplatte in Ruinen (foto RTV Drenthe/Google Maps)
Korenmolen De Zaandplatte in Ruinen krijgt een opknapbeurt. De wieken worden dit najaar vervangen. Met het huidige wiekenkruis is het niet altijd veilig om te draaien.
"Er moet een compleet nieuw wiekenkruis komen", zegt molenaar Jan Schenkel. Door roestvorming zijn de stalen roeden aangetast, de kans bestaat dat ze door de verzwakking breken.
"In de roeden zitten gaatjes. We hebben met een molenbouwer gekeken en die zegt dat we er nog rustig mee kunnen draaien, maar niet bij windkracht 7 of 8", zegt de molenaar, tevens secretaris van de beheerstichting.

40.000 van Molenfonds niet genoeg

Van het Molenfonds krijgt De Zaandplatte bijna 40.000 euro voor de opknapbeurt. Schenkel: "Maar dat is niet genoeg. We zijn ruim 50.000 euro nodig."
Met het toeristenseizoen voor de boeg hoopt de molenaar genoeg geld bij elkaar te krijgen. "Dat doen we door bijvoorbeeld de verkoop van tweedehandsboeken en een donatiepot. Jaarlijks komen er zo'n 4000 tot 5000 mensen de molen bezoeken."
De bedoeling is dat na het toeristenseizoen de wieken van de molen vervangen worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.