Feestelijke opening voor tijdelijk dorpshuis Smilde

Manouk Warries bij de ingang van het dorpshuis
Manouk Warries bij de ingang van het dorpshuis © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Een nieuw, tijdelijk dorpshuis in Smilde opent dit weekend haar deuren. Na jaren van voorbereiden trekken dorpsverenigingen in een tijdelijk pand in de voormalige landbouwschool in het dorp. Dat wordt groots gevierd.
"Daar gaan we een feest van maken", vertelt Dick Vink. Eigenaar van Stichting 't Baken en één van de betrokkenen namens het beheerteam achter het dorpshuis. "Alle huidige gebruikers zijn uitgenodigd en er komen verschillende activiteiten."

Verenigingen zonder onderdak

Een inwonersgroep uit Smilde werkt al sinds 2018 aan een plan voor een permanent dorpshuis. Het dorp is de enige in de omgeving zonder een plek waar de inwoners samen kunnen komen. Om verschillende redenen kwamen bovendien verenigingen op straat te staan. "Er zaten destijds een aantal verenigingen in Vila Maria, het voormalige gemeentehuis, dat ging dicht", legt Manouk Warries van het beheerteam uit. "Dus de verenigingen wilden heel graag een nieuwe plek. Toen is het idee ontstaan."
Het gaat om onder andere Cosis dagbesteding, kledingruil Heppie, de Historische Vereniging, het gemeenteloket van de gemeente Midden-Drenthe, twee kunstenaars, en de jeugdsoos die nu een nieuw plekje hebben.
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Kledingruil Heppie heeft ook een nieuw onderkomen
Kledingruil Heppie heeft ook een nieuw onderkomen © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Ongezellige landbouwschool wordt gezellig

Het liefst ziet het beheerteam van het dorpshuis een nieuw gebouw voor zichzelf gebouwd worden, maar ze moeten het eerst doen met een aangewezen pand aan de Beukenlaan. Dat pand stond jaren leeg en verkeerde in een slechte staat. "We zijn druk aan de slag gegaan om de ongezellige landbouwschool om te toveren tot iets gezelligs", vertelt Vink.
In 2019 kregen beheerders de sleutel. Toen werd het project voor een dorpshuis samen met de gemeente Midden-Drenthe officieel gestart. De bedoeling was om het eerst op te knappen. "Maar de vraag was zo hoog, de verenigingen zaten er eerder in dan dat het af was", licht Warries toe. "Natuurlijk kwam toen ook corona. Nu zijn we officieel gereed. Het gaat deze dagen om de puntjes op de i. De grote dingen zijn allemaal geregeld."
'De Werkplaats' wordt verhuurd aan onder andere de voedselbank
'De Werkplaats' wordt verhuurd aan onder andere de voedselbank © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Tijdelijke accommodatie

De verwachting is dat de voorziening van tijdelijke aard is. "We verwachten er drie of vier jaar te zitten in afwachting van geld voor een permanent gebouw", vertelt Vink. Maar voordat het zo ver is moet het dorp wel eerst de gemeente overtuigen dat het uit kan. "Onze hoop is dat er zoveel mensen, verenigingen, op de stoep staan zonder plek dat de gemeente er niet omheen kan. Het is aan ons om te bewijzen dat er een noodzaak voor een dorpshuis is."

Onderzoek naar noodzaak

Om dat de bewijzen schakelt het bestuur onder andere een onderzoeksbureau in dat gaat kijken naar de functie van een dorpshuis binnen het sociaal domein, dus bijvoorbeeld voor ouderen die zorg nodig hebben. "Kunnen we daar bijvoorbeeld een bijdrage aan leveren en zo de kosten verlagen?"
Ook wordt er gekeken naar hoe je een dorpshuis financieel goed inricht. "Hoe moet er betaald worden en wat kan je vragen van verenigingen? Het is moeilijk om aan te tonen wat het sociale belang is van een dorpshuis maar op deze manier hopen we dat te kunnen doen." Warries vult aan: "Smilde heeft gewoon een goed dorpshuis nodig, daar gaan we voor en natuurlijk ook voor de verbinding in het dorp. De samenwerking tussen de verenigingen brengt meteen gezelligheid met zich mee."
Jeugdsoos Roet 25 heeft een eigen ingang
Jeugdsoos Roet 25 heeft een eigen ingang © RTV Drenthe / Josien Feitsma

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl