OM wil tbs van 'deurwaarder' met twee jaar verlengd zien

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Groningen verzocht de tbs-maatregel van een 39-jarige man uit Eerste Exloërmond voor de duur van twee jaar te verlengen.
De man werd in 2016 tot bijna drie jaar cel veroordeeld en tbs met voorwaarden voor een reeks diefstallen en bedreigingen in Stadskanaal en omgeving.

'Deurwaarder'
De man trad ook op als 'deurwaarder' voor mensen die bij hem in het krijt stonden. Verschillende wanbetalers uit Stadskanaal werden bedreigd of mishandeld door hem en zijn handlangers. De Monder kreeg in 2016 de lichtere versie van tbs opgelegd. De rechtbank wilde toen de man een kans geven door hem niet op te nemen in een kliniek.

Voorwaarden overtreden
Maar de voorwaarden die hem destijds waren opgelegd overtrad hij. Daarom werd de tbs met voorwaarden in januari vorig jaar omgezet naar tbs met dwang. De man verblijft in de Van Mesdag Kliniek in Groningen. 

De Monder lijdt aan chronische PTSS, vertoont psychopathische trekken en is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft zichzelf meer in de hand en werkt goed mee met zijn behandelaars. De agressie, zo zei hij, daar heeft hij nog wat moeite mee. "Maar het gaat de goede kant op."

'Nog geen begeleid verlof gehad'
De man heeft, tot ontsteltenis van zijn raadsvrouw, nog geen begeleid verlof gehad. "De voorwaarden die hij eerder overtrad, hadden niets van doen met agressie of woede." Zij verzocht de rechtbank tot een tbs-verlenging voor de duur van een jaar over te gaan.

'Ik wil terug naar de Van Mesdag'
Halverwege de zitting gaf de man aan terug naar de kliniek te willen. "Ik kan hier heel slecht zijn. Ik wil graag terug nu." Aan dat verzoek werd voldaan. De man mocht met de parketpolitie mee, en daarna terug naar de Van Mesdagkliniek. 

"Dat is goed, dat hij zijn grenzen aangeeft", zei de officier. Die bleef bij verlenging van de tbs voor twee jaar. "Het is me nog niet succesvol genoeg." 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Deel dit artikel: