NAM kan oliewinning mogelijk hervatten in Schoonebeek

Oliewinning NAM Schoonebeek
Oliepompen van de NAM in Schoonebeek © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de vergunning binnen om koolstoffilters te installeren op de oliewinningsinstallatie bij Schoonebeek. Deze filters moeten het mogelijk maken om op termijn de oliewinning en het injecteren van afvalwater weer op te starten.
Het Asser oliebedrijf stopte met oliewinning in Schoonebeek, omdat het vreesde de vergunning te verliezen. Bij het winnen van olie komt afvalwater vrij en dat wordt geïnjecteerd in oude lege gasvelden in Twente. Bij één van de putten in Twente werden kleine, ongevaarlijke overschrijdingen van het gehalte tolueen in het afvalwater vastgesteld.
De NAM heeft dat onderzocht. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) beoordeelt nu of het onderzoek goed genoeg en voldoende is. Als deze beoordeling klaar is, kan er gekeken worden of de NAM het injecteren van afvalwater weer kan hervatten.

Afvalwaterinjectie naar Drenthe

De NAM liet al eerder al weten dat ze het injecteren van het afvalwater wil verplaatsen naar Drenthe. Daarvoor is nog geen vergunning aangevraagd, maar het plan van aanpak voor het gebied is inmiddels door het ministerie opgestart.
De filters die worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat het het afvalwater veilig is, komen in Schoonebeek te staan. Volgens de NAM worden de filters in de komende weken geïnstalleerd. Het bouwen van de filters gebeurt inmiddels al, zodra ze klaar zijn met bouwen worden ze geplaatst.

Opstarten

De koolstoffilters hebben volgens de NAM een 'lange levensduur' en worden 'periodiek geregenereerd'. Dat houdt in dat ze dusdanig bewerkt worden dat ze kunnen worden hergebruikt.
Het is nog onduidelijk wanneer de oliewinning in Schoonebeek weer wordt opgestart. Bezwaar maken tegen de filtervergunning kan nog tot 12 oktober. De vergunning voor het filteren van afvalwater loopt tot en met 31 december van dit jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.