Alle NS-treinen staan stil bij regiostaking, ook buschauffeurs QBuzz leggen werk neer

Station Assen treinstaking
In heel Nederland rijden geen treinen als de regiostakingen doorgaan © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Als de aangekondigde stakingen op het spoor doorgaan, dan laat de NS die dag geen treinen rijden. Eerder kondigden de vakbonden aan dat er regionale stakingen zijn op 9, 13 en 15 september. Aankomende vrijdag is de staking in de regio Noord-West en West-Nederland.
De NS ziet geen mogelijkheden om op een veilige manier treinen te laten rijden buiten de stakingsregio's, omdat veel treinen dagelijks door meerdere regio's rijden. Het bedrijf vindt deze beslissing naar eigen zeggen "buitengewoon vervelend" voor reizigers.

Eerdere ervaringen

Eerder organiseerden de vakbonden al een reeks van vijf estafettestakingen, waarbij steeds in een andere regio gestaakt werd door het treinpersoneel. Alleen de dag dat het werk in Midden-Nederland werd neergelegd, reden de treinen landelijk niet. Op de andere stakingsdagen reed het treinverkeer buiten de desbetreffende regio wel.
Volgens de NS zijn de actiegebieden van de regiostakingen ditmaal groter dan tijdens de eerdere stakingen. Daarnaast heeft het bedrijf gekeken naar de ervaringen op de eerdere stakingsdagen, en heeft op basis daarvan besloten landelijk geen treinen te laten rijden op stakingsdagen.
Artikel gaat verder onder de foto:
Qliner bus Qbuzz
Ook buschauffeurs QBuzz leggen werk neer © RTV Drenthe / Hjalmar Guit

Ook staking QBuzz

En er wordt nog meer gestaakt komende vrijdag. Ook een groot deel van de buschauffeurs van QBuzz staken, dit heeft gevolgen voor de dienstregeling van die dag.
"Wij hebben geen idee wie gaat staken en wie niet, dus we weten niet hoeveel buschauffeurs er werken komende vrijdag", vertelt Michel van der Mark. Hij is woordvoerder voor QBuzz in de regio Drenthe. Hij adviseert alle reizigers om hun reis zo kort mogelijk van tevoren te plannen. "Wij werken onze dienstregeling real-time bij. Als een reiziger een kwartier van tevoren nog even checkt of de bus rijdt, kun je verzekerd zijn van je reis."

Ander type bus

Het kan wel zijn dat de reizigers met een ander type bus rijden dan ze gewend zijn. "Het zou kunnen dat je als reiziger een QLiner verwacht en er komt een stadsbus, of andersom. Normaal gesproken wisselen chauffeurs vaak van bus, als zij verhuizen naar een ander traject. Nu zou het kunnen dat de chauffeur zijn bus meeneemt naar een ander traject, om zo tijd te besparen", aldus Van der Mark.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.