Anderhalf jaar cel geëist voor zware mishandeling in centrum Emmen

Egnoaber Raadhuisplein Emmen
Het Raadhuisplein in Emmen © RTV Drenthe / Robbert Oosting
Voor poging tot zware mishandeling, verboden wapenbezit en bedreiging in het centrum van Emmen, is tegen een 21-jarige Emmenaar achttien maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie zette de verdachte tijdens de ruzie een pistool op het hoofd van het slachtoffer.
De mishandeling was het gevolg van een discussie over een kapotte bril op een feestje. Het gevecht verplaatste zich naar het Raadhuisplein, waar één van de vechtersbazen een pistool trok. De 21-jarige verdachte pakte dat wapen af en zette dat op het hoofd van het slachtoffer, dat op de grond lag.

Trekker overhalen

De Emmenaar haalde de trekker over. Er gebeurde niets, het wapen was leeg. "Dat had ik al gezien", zei de man tegen de rechter. Daarna sprong hij met zijn volle gewicht meerdere keren op de man op de grond. Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn.
Beveiligingscamera's registreerden het geweldsincident. "Ik schrok van mijzelf, toen ik de beelden zag", zei de man tegen de rechter. Het letsel van het slachtoffer bleef beperkt. De advocaat van de man vond dat poging tot zware mishandeling daarom niet bewezen kon worden.
De verdachte stond ook terecht voor het pinnen met een gestolen pinpas in Emmen in augustus 2019. Hij kreeg de pas van een onbekende, die hem vroeg sigaretten te halen. De pintransactie van de Emmenaar stond op beeld. De officier van justitie vond diefstal bewezen.

Persoonlijkheidsstoornis

De Emmenaar heeft volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis, waardoor hij in verminderde mate toerekeningsvatbaar is. Zonder een behandeling blijft de kans op herhaling aanwezig. Om een behandeling van de grond te krijgen eiste de aanklager een deels voorwaardelijke celstraf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.