Provinciaal bestrijdingsplan eikenprocessierups

Provincie Drenthe komt met een plan om de eikenprocessierups aan te pakken (Rechten: archief RTV Drenthe)
Provincie Drenthe komt met een plan om de eikenprocessierups aan te pakken (Rechten: archief RTV Drenthe)
Er komt een provinciaal bestrijdingsplan voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Een motie daarvoor, die door de VVD, Forum voor Democratie en D66 was ingediend, kreeg voldoende steun in Provinciale Staten.
Nu is de bestrijding grotendeels in handen van gemeenten maar die kunnen het alsmaar toenemende aantal rupsen niet aan.
Volgens VVD fractievoorzitter Willemien Meeuwissen neemt het aantal rupsen op grote schaal toe en werken de huidige bestrijdingsmanieren onvoldoende of helemaal niet meer. Meeuwissen vreest dat het aantal rupsen en daarmee de overlast nog veel groter gaat worden omdat Drenthe de meeste eiken van ons land heeft.
"Bovendien hebben we veel eikenlanen en eikenrijen langs wegen, waardoor de eikenprocessierupsen zich makkelijk kunnen verspreiden. Natuurlijke vijanden hebben ze niet of onvoldoende," aldus Meeuwissen.
De brandhaartjes van de rupsen zorgen voor steeds meer overlast. Een toenemend aantal mensen heeft last van bulten, erge jeuk, branderige ogen en irritatie aan de luchtwegen.

Gemeenten gooien handdoek in de ring

"Verschillende maatregelen zoals rupsen wegzuigen, verbranden en bestrijden met andere insecten werken niet", aldus Meeuwissen. "Er zijn nu al gemeenten die de handdoek in de ring gooien met het bestrijden of het markeren van bomen waar de rupsen in zitten." Gemeenten geven dan maar prioriteit aan eikenbomen die bij schoolpleinen en speeltuinen staan.

Agra sector moet ook oppassen

Boeren moeten geen gewassen oogsten binnen een straal van 20 meter van bomen met eikenprocessierupsen. Dit nieuwe advies geeft het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) aan boeren die op het punt staan te oogsten. Volgens directeur Bastiaan Meerburg kunnen brandharen tussen de gewassen komen op het moment dat er geoogst wordt. Het KAD had aan veehouders geadviseerd om de dieren niet onder de bomen te laten lopen. De afstand van 20 meter tot aan de eiken is een schatting.
Het is een advies. Boeren moeten er volgens het KAD zelf verstandige besluiten nemen.
Lees meer: Advies om niet te oogsten door eikenprocessierups raakt Drenthe mondjesmaat
Ook steeds meer in bossen
Uit onderzoek van de het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de universiteit van Wageningen blijkt dat op veel plaatsen in ons land het aantal rupsen verdrievoudigd is ten opzichte van vorig jaar. Ook komen de rupsen nu voor het eerst op grote schaal voor in bossen. Volgens onderzoeker Arnold van Vliet zijn er vorig jaar door de droogte en het warme weer meer eikenprocessierupsvlinders naar de bossen uitgevlogen zodat ze daar op koelere plekken eitjes kunnen leggen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.