Leiders graafmachinebende moeten bijna 140.000 euro betalen

Drie Assenaren moeten 14o.000 euro aan de staat overdragen (Rechten: Annet Zuurveen)
Drie Assenaren moeten 14o.000 euro aan de staat overdragen (Rechten: Annet Zuurveen)
De drie voormalige leiders van de Asser graafmachinebende moeten het geld, dat ze in hun woonplaats met de misdrijven hebben verdiend, afdragen aan de staat. Dat heeft de rechtbank besloten. In totaal gaat het om bijna 140.000 euro.
Franz I. (54) moet 52.000 euro betalen. Zijn schoonzoon Maik V. (38) en neefje Michel I. (31) moeten respectievelijk ruim 54.000 en 32.000 euro overmaken.
Lees meer: Justitie wil geld zien van kopstukken graafmachinebende
Criminele organisatie
Tussen 2014 en 2016 maakten de Assenaren zich schuldig aan grootschalige oplichting via Marktplaats en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Franz I. en zijn schoonzoon zijn daar vorig jaar voor veroordeeld tot vier jaar cel. Michel I. kreeg drie jaar cel.
Alleen de oudste Assenaar accepteerde zijn straf. Die zit hij ondertussen uit in Veenhuizen. De andere mannen zijn in beroep gegaan.
Tientallen ondernemers en particulieren werden voor vaak duizenden euro’s gedupeerd door de graafmachinebende. Ze dankt haar naam aan dat wat ze het meest te koop aanboden op Marktplaats: landbouwvoertuigen en graafmachines. Argeloze kopers maakten geld over, maar kregen nooit een machine geleverd. Justitie gaat er vanuit dat ze met de oplichting tonnen hebben verdiend, maar kan niet alles hardmaken.

Geen mededogen

Advocaat Meindert Doornbos van Franz I. stelde tijdens de rechtszaak dat hij veel minder had verdiend. Hij ging uit van 8.000 euro. Het Openbaar Ministerie eiste bijna 50.000 euro. Doornbos vroeg de rechtbank om kwijtschelding, omdat I. zo’n groot bedrag nooit zou kunnen betalen.
De rechtbank had geen mededogen. Ze gaat zelfs ervan uit dat I. ruim 57.000 euro heeft verdiend. Maar omdat de strafzaak lang heeft geduurd, trok ze daar 5.000 euro vanaf. Ook I.’s neefje en schoonzoon hebben die korting gekregen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.