Tweede Kamer wil spuitvrije zone tussen woningen en bloemvelden

Een agrariër maakt gebruik van biologische akkerbouw, zodat er geen bestrijdingsmiddelen hoeven worden gebruikt (Rechten: ANP)
Een agrariër maakt gebruik van biologische akkerbouw, zodat er geen bestrijdingsmiddelen hoeven worden gebruikt (Rechten: ANP)
De Tweede Kamer heeft vanmiddag een aantal moties aangenomen voor spuitvrije zones tussen woningen en bloembollenvelden. Dat was al langere tijd een nadrukkelijke wens van bewoners van de gemeente Westerveld en gemeenteraadsfracties.
Ze zijn bang dat de bestrijdingsmiddelen die bloementelers gebruiken voor gezondheidsschade zorgen bij omwonenden van bloemenvelden.
In mei liet een duidelijke meerderheid van bezoekers op onze website al weten tegen het gebruik van chemische middelen op sportvelden te zijn.

Afstandsnormen bij gebruik bestrijdingsmiddelen

Esther Ouwehand, Kamerlid van Partij voor de Dieren, wilde met haar motie bewerkstelligen dat bloementelers zich voortaan aan afstandsnormen moeten houden bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
“Zodat gifgebruik pal naast de leefomgeving van omwonenden en de speelplekken van kinderen niet meer voorkomt”, lichtte ze toe.

Wetgeving

Kamerlid Frank Futselaar van de SP vroeg in zijn motie om wetgeving waarbij het gebruik van bestrijdingsmiddelen en pesticiden in de sierbloementeelt in de nabijheid van woningen “wordt begrensd”.
William Moorlag, Kamerlid van de PvdA, vond op zijn beurt dat mensen in hun woningen en tuinen “gevrijwaard moeten worden van blootstelling aan bestrijdingsmiddelen”.
De drie ingediende moties werden door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.