Ministerie sloeg hulp INLIA af bij aanpak opvangcrisis Ter Apel

Ter Apel
Asielzoekers wachten bij de poort in Ter Apel © RTV Noord/Martijn Klungel
Het ministerie van Justitie en Veiligheid sloeg hulp bij het opvangen van kinderen en kwetsbare asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel af. Stichting INLIA in Groningen bood sinds juni meerdere keren aan om deze groep op te vangen. Omdat die hulp geweigerd werd, sliepen kinderen en kwetsbare asielzoekers alsnog buiten.
Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer (KRO-NCRV). INLIA is een kerkelijke netwerkorganisatie die vluchtelingen in nood helpt. "We hebben bij herhaling aangeboden om kwetsbare asielzoekers op te vangen. We hadden bedden gereserveerd in kerken rond Ter Apel, maar daar is geen gebruik van gemaakt. Het ministerie heeft daar later excuses voor aangeboden, want er lagen zwangere vrouwen en kinderen buiten. Dat had nooit mogen gebeuren", stelt INLIA-directeur John van Tilborg.
Het ministerie erkent dat het de hulp heeft afgeslagen en laat weten dat daarvoor excuses zijn aangeboden. Een woordvoerder zegt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) intussen goed samenwerkt met Stichting INLIA en dat 'het aanbod van INLIA van grote waarde is'.

Reden is onbekend

Waarom het ministerie de hulp afsloeg, blijft onduidelijk. Eind augustus deed burgemeester van Groningen en voorzitter van de veiligheidsregio Koen Schuiling alsnog een beroep op INLIA voor de noodopvang van asielzoekers. De stichting vangt nu zo'n 400 asielzoekers op in verschillende Groningse kerken.

Zoutkamp

Vandaag zullen naar verwachting nog eens zo'n tweehonderd mensen vanaf Ter Apel met bussen naar de nieuwe 'wachtkamer' voor asielzoekers bij het Groningse Zoutkamp worden gebracht. Daarmee zal het aantal mensen in de opvang op een terrein van Defensie in de Marnewaard uitkomen op ongeveer 450, aangezien er inmiddels al circa 250 mensen zijn. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
In Zoutkamp kunnen de asielzoekers een paar dagen blijven totdat Ter Apel plek heeft om hun asielaanvraag te registreren. Asielzoekers die zich voor het eerst melden in Ter Apel, krijgen een nummer, waarmee ze kunnen worden opgeroepen. Vervolgens gaan ze naar Zoutkamp. Het duurt maximaal zeven dagen voordat de asielzoekers per bus vanuit Zoutkamp weer terug worden gebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag. Vervolgens gaan ze naar opvanglocaties in andere delen van het land.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.