Geheimzinnigheid rond windmolentransport voorbij

Vorige week arriveerden de rotorbladen (Rechten: RTV Drenthe/Steven Stegen.
Vorige week arriveerden de rotorbladen (Rechten: RTV Drenthe/Steven Stegen.
De tweede levering van windmolenonderdelen naar het windpark Drentse Monden is gelukt. Aankomende week wordt een andere route gebruikt voor het overige transport.
De geheimzinnigheid rond het transport naar het gebied tussen 1e Exloërmond en Nieuw-Buinen is er inmiddels af. Waar de eerste aanvoer van onderdelen vorige week heimelijk, onaangekondigd in de nacht plaatsvond, communiceert het windpark nu openlijk over het transport.
Lees meer: Alle stukjes windmolen worden de komende week gebracht
Kleinere onderdelen
Vanochtend kwamen de hub, nacelle en drive train probleemloos aan, de onderdelen die bovenop de mast komen. Het zijn kleinere onderdelen dan de rotorbladen die vorige week arriveerden.
Dat de transporten zonder problemen verlopen zal een opluchting zijn voor de initiatiefnemers. Het zorgt ervoor dat de sfeer rondom het terrein ontspannen is. Inwoners van het gebied hebben uitvoerig geprotesteerd tegen de komst van het park en de transportroutes.
Lees meer: Eerste windmolentransport verloopt zonder incidenten
Zuidelijke route
Maandag worden de volgende onderdelen verwacht. Die komen via een andere, 'zuidelijke' route: vanuit Duitsland via Ter Apel en Nieuw-Weerdinge naar de Drentse Mondenweg.
Woensdag wordt nog eenmaal gebruik gemaakt van de 'noordelijke route' via Gieten als het laatste onderdeel van de turbine aankomt. De transporten vinden 's nachts plaats om overig verkeer zoveel mogelijk te ontzien.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.