Ondanks aankondiging toch verbazing over bomenkap in centrum Roden

Boom Roden
Een van de omgekapte bomen © RTV Drenthe/Mathijs Renkema
De kap van tientallen bomen in het centrum van Roden komt voor enkele bewoners als een klap, hoewel dit al geruime tijd bekend is. Buurtbewoner Mirjam Offringa hekelt de communicatie van gemeente Noordenveld. "Afgelopen vrijdag hebben we een brief gekregen dat de vandaag bomen worden gekapt."
Ze zegt er misselijk van te zijn. Offringa zag vanochtend bomen in rap tempo verdwijnen in de Heerestraat. "Ogenschijnlijk goede bomen. Waarom wordt niet de moeite genomen die met wortel en al eruit te halen?"
Het antwoord kreeg Offringa toen ze een boomverzorger sprak. "Hij zei dat het te lastig is om alle wortels ook mee te nemen, vanwege de vele leidingen. Zonde."

Ophef

Op Twitter zorgt een filmpje van de kap voor enige ophef, maar wethouder Jos Darwinkel benadrukt dat de kap al ver van tevoren bekend was. "De vergunningsaanvraag heeft in de krant gestaan en we hebben er later nog extra aandacht aan gegeven via Facebook. De wijkbelangenvereniging en Zakenkring is verder per brief nog extra geïnformeerd."
De gekapte bomen gaan vervangen worden, belooft Darwinkel. "Er komen robuustere bomen voor in de plaats, die de biodiversiteit in het centrum ten goede komen. Ze zijn bovendien gezonder dan de exemplaren die vandaag gekapt zijn."

'Boom krijgt meer ruimte'

Mooi en aardig, vindt Offringa, maar op de korte termijn levert het volgens haar problemen op. "Bomen zorgen voor de opname van CO2 en voor verkoeling. Dat er bomen worden herplant is prima, maar die moeten eerst weer groeien. De vraag is dan verder nog of de wortels van de bomen wel bij het grondwater kunnen komen, aangezien het grondwater zakt."
Darwinkel zegt dat het inderdaad even tijd nodig heeft tot de bomen tot volle wasdom zijn gekomen, maar geeft de bomen die straks geplant gaan worden meer kans om te overleven. "Ze krijgen namelijk meer ruimte en zijn beter bestand tegen de veranderende weersomstandigheden."
Bekijk hier de beelden van de bomen die in Roden worden weggehaald. (Rechten: Mirjam Offringa)
Bomen in centrum van Roden worden weggehaald

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl