Horeca op Markt in Assen baalt van putlucht: 'Niet te harden'

Horeca Markt Assen
De horeca rond de Markt in Assen vindt de rioollucht niet te harden en wil actie van de gemeente © RTV Drenthe / Margriet Benak
Ondernemers rond het horecaplein aan de Markt in Assen klagen over een penetrante putlucht en willen dolgraag actie van de gemeente. Bij vlagen stinkt het zo erg, dat gasten een andere plek zoeken op het terras, of nog erger, ze vertrekken.
Horecaondernemer Geert te Velde van Autentieq stelt dat de lucht op de terrassen rond de Markt bij vlagen 'niet te harden is'. "Ik neem dan contact op met de gemeente, maar het lijkt wel eenrichtingsverkeer." Manos Tsantirakis van restaurant Bodega Manolitos werd gisteren onpasselijk van de penetrante geur die buiten uit de rioolput opsteeg. "Ik was binnen in de zaak aan het werk, daar rook ik het zelfs, het was verschrikkelijk."

Brandslang erop

Te Velde, en andere ondernemers, zouden willen dat ze van de gemeente de boel eens goed komen doorspoelen, want het is in hun ogen toch openbaar gebied. Nu rolt de horecabaas zelf regelmatig de brandslang naar buiten om de handel door te spoelen. Vooral uit de watergootjes die over zijn terras lopen, stijgt bij tijd en wijle een putlucht op. "Het kan zijn dat het nu door de langdurige droogte komt. Maar inmiddels heeft het een paar keer flink geregend, dan zou je mogen verwachten dat het weg is. Maar dat is dus niet zo."
Verhaal gaat verder onder de foto
De Markt Assen roosters stank
Uit de roosters die dwars over de terrassen lopen komt bij vlagen een vreselijke lucht © RTV Drenthe / Margriet Benak

Slecht voor omzet en imago

De klaagzang van de horecaondernemers is inmiddels door de lokale politiek opgepikt. Raadslid Luc Rengers van Assen Centraal stak afgelopen weekend zelf maar eens zijn neus in de onwelriekende kwestie en heeft inmiddels aan de bel getrokken bij het college van B en W met schriftelijke vragen. "Van meerdere horecabedrijven kwam het bericht dat gasten door de stank vroegtijdig het terras verlaten. Het hoeft geen betoog dat dit financiële schade veroorzaakt, dat dit slecht is voor het imago van het horecaplein en ook van de stad."
Rengers vraagt de gemeente om snel maatregelen te nemen. Daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan een doorspoelactie van alle rioolputten en waterroosters rond de Markt. Vanuit het stadhuis kan nog niet gereageerd worden, omdat volgens een gemeentewoordvoerder officieel eerst de schriftelijke vragen beantwoord moeten worden. En dat kan enkele weken duren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.