Na drie jaar wordt de stormschade in Noordenveld eindelijk hersteld

Zomerstorm 2019
Tijdens de storm van 2019 is in en rondom Roden veel schade ontstaan © RTV Drenthe/Marjolein Knol
Ruim drie jaar na een verwoestende zomerstorm, komt de gemeente Noordenveld met een plan om 800 gevelde bomen te vervangen. De afgelopen jaren kwam er vanwege een gebrek aan geld niets van het herstel.
Het zogenoemde 'bomenherstelplan' moet er voor zorgen dat de schade die tijdens de zomerstorm van 2019 is aangericht, eindelijk ongedaan wordt gemaakt. "De gemeenteraad heeft ons in 2021 gevraagd om snel met een actie te komen", zegt verantwoordelijk wethouder Robert Meijer (VVD).

Tot 1000 bomen

In het plan staat dat de gemeente in de komende vier jaar 240 bomen wil vernieuwen. Het is niet haalbaar om in vier jaar alle bomen te herplanten vanwege de personele bezetting. "Mogelijk gaan we later richting de 800. In het plan staan zelfs 1000 bomen genoemd", aldus Meijer.
Dat wil niet zeggen dat op iedere plek waar een boom in 2019 sneuvelde, ook een nieuwe zal verrijzen. De gemeente wil de biodiversiteit namelijk verbeteren en ziet bovendien dat vervanging niet op iedere plek mogelijk is.

Moestuin voor Voedselbank

Daarnaast wordt gesproken over het omtoveren van perkjes tot voedselbossen. Volgens Christine Stille (Lokaal Noordenveld) stuit dat plan op weerstand. "Wie ruimt de hondenpoep op in zulke bosjes? We zien nu al dat het niet standaard gebeurt bij perkjes. En wie oogst straks? Is het een kwestie van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt?'"
Stille hoopt dat de gemeente een stuk groen schenkt aan de Voedselbank Noordenveld. "Dan kunnen zij een moestuin opzetten. Die wens ligt er al langer en ze hebben handjes genoeg."

Timing ongelukkig

Enkele raadsleden noemen de timing van de behandeling van het plan 'ongelukkig'. Afgelopen maandag ontstond er onrust over de kap van bomen in de Heerestraat in Roden. Volgens Tineke Nieboer (Lijst Groen Noordenveld) geeft dit wel aan hoe gehecht inwoners aan 'het groen' zijn.
Wethouder Meijer benadrukte nog maar eens dat de kap van de bomen in de Heerestraat al langer op de planning stond. "Maar de communicatie naar omwonenden had kort voor tijd beter gekund", gaf hij toe.
Het college vraagt jaarlijks 60.000 euro voor het bomenherstelplan. Volgende week neemt de gemeenteraad hier een beslissing over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.