Verdwijnen kazerne gaat Assen banen kosten

JWF-kazerne Assen
Het aantal banen dat verdwijnt uit de Johan Willen Frisokazerne wordt waarschijnlijk niet volledig opgevangen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Met het verdwijnen van de kazerne uit Assen, krijgt de stad waarschijnlijk veel minder werkgelegenheid terug. Dat zei minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken in een Kamerdebat over Rijksambtenaren.
"Het zal uitdagend worden om het aantal vertrekkende militairen in te vullen met andere werkgelegenheid", reageerde de minister op vragen van het Hoogeveense VVD-Tweede Kamerlid Mark Strolenberg. Die moet bovendien grotendeels gevuld worden door Defensie zelf. Daarover worden op dit moment gesprekken gevoerd met de provincie en de gemeente Assen.
Eerder heeft staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat, de toezegging gedaan om te kijken of er andere defensieactiviteiten zijn die naar Assen kunnen komen. Volgens Bruins Slot is het nu eerst aan haar collega om deze mogelijkheden te onderzoeken. Daarna wil Bruins Slot ook kijken naar mogelijkheden vanuit Binnenlandse Zaken om te compenseren. "Maar dat zullen nooit grote aantallen zijn."

Militairen naar Havelte

Op de Johan Willem Frisokazerne zijn op dit moment 1050 militairen actief. Daarnaast zijn er vijfhonderd opleidingsplaatsen. Maar Defensie wil van het complex af en de militairen onderbrengen op de kazerne in Havelte.
Eind dit jaar wil Van der Maat duidelijk hebben of hij met Assen en Drenthe op een lijn kan komen over een andere invulling van de kazerne.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.