Stadsmarinier Assen: Missie succesvol als ik overbodig ben

Meteen met het wijzende vingertje omhoog, dat is niet zijn stijl. En Dick Dreves draagt als Asser stadsmarinier ook geen uniform. "Gewoon lekker neutraal in burger, dat schrikt niet af."
Dick Dreves uit Dwingeloo, 48 jaar, breed in de schouders en stoere kop, werkte 28 jaar bij de politie. Sinds een maand stapt hij rond in het Asser centrum als stadsmarinier. 

De eerste en enige van Assen en ook de eerste in het hele noorden. Maar naar voorbeeld van Rotterdam, waar ze al tien jaar goede ervaringen hebben met stadsmariniers in het stadscentrum en de wijken. "Ja, ik ben in onze regio uniek, en er kijken ook best veel gemeenten mee met Assen, om te zien hoe het hier gaat."

Onveilig gevoel
Dick Dreves is begin juni officieel aangesteld door burgemeester Marco Out. Die wil de veiligheid verbeteren op bepaalde hangplekken in de stad die als 'onveilig' worden ervaren. Er hangen vaak jongeren rond, drugsverslaafden, of zwervers. En dat schrikt af. Winkeliers klagen, net als omwonenden, en passanten schieten in de stress. Die mijden de plekken liever. Out wil die problemen tackelen met 'een speciaal mannetje' die daar zijn gezicht laat zien, het gesprek aangaat, het exacte probleem kanaliseert en vervolgens oplost. Het gaat dan om het Koopmansplein, de Gouverneurstuin en de Rolderstraat.


Elke dag zijn ronde
Langs die drie locaties doet stadsmarinier Dick Dreves nu bijna elke dag even z'n ronde. Om z'n gezicht te laten zien, zodat ze hem gaan herkennen als controleur en aanspreekpunt, en om te kijken of er iets loos is. "In principe overdag, maar als het in de avonduren een keer nodig is, of 's nachts, dan zal ik er zijn."

Ik zei 'doe me maar een hoodie met groot op mijn borst stadsmarinier', maar dat was gein
Dick Dreves, stadsmarinier Assen

Hij is een soort superambtenaar, met kantoor op het stadhuis, en via de straat op zoek naar verbinding tussen overlastveroorzakers, klagers en instellingen. Zonder uniform, maar wel eentje met spierballen, die gezag uitstraalt, en tegelijkertijd vertrouwen inboezemt.

'Bij mijn sollicitatiegesprek werd me gevraagd wat voor kleding ik wilde dragen. Ik zei 'een hoodie met groot in letters stadsmarinier op mijn borst'. Maar dat was natuurlijk gein. Gewoon neutraal in burgerkleding lijkt mij het beste, dan schrik je niemand af en maak je het niet extra beladen. Ik moet aanspreekbaar zijn voor iedereen."

Verbinder
Dreves wil vooral 'als verbinder' op de drie probleemplekken in de stad overlastgevende situaties oplossen. "En dat betekent dus niet dat ik meteen hier met het vingertje omhoog op die groep jeugd afstap, die hier nu in in de Gouverneurstuin in de muziekkoepel rondhangt, met muziek uit de radio. Ik vind het eigenlijk best wel normaal dat ze hier met dit zomerse weer een eigen plekje zoeken in het park of ergens in de stad. Zolang ze de boel niet vernielen, keihard muziek draaien of openlijk wiet roken, hoef ik niet op ze af te stappen. Maar het gesprek ga ik nog wel aan, want ik wil weten waarom ze juist hier rondhangen", vertelt Dreves. 

Bij de vacature van stadsmarinier dacht Dreves meteen 'dit is iets voor mij'. "Ik zat 28 jaar bij de politie, en handelde in die functie dan vooral vanuit repressie en reactie. Zoals boetes uitdelen bij overtredingen, of oppakken bij trammelant. Maar dit is een heel andere manier van bezig zijn met veiligheid. Meer de achtergrond opzoeken, wat is de overlast, door wie veroorzaakt, wat zit erachter en wat zou er anders kunnen."

Dieper verhaal
Samen met betrokken zorginstellingen als GGZ, het Veiligheidshuis Drenthe en Phusis (opvang jongeren met gedragsproblemen) probeert de stadsmarinier de achterliggende problemen van overlastveroorzakers eruit te filteren, en daar een oplossing voor te zoeken. "Want achter veel vormen van overlast zit een dieper verhaal", zegt Dreves. "Ik zoek de verbinding, met alle betrokkenen."

Bij succes heb ik mezelf overbodig gemaakt
Dick Dreves, stadsmarinier Assen

Dat is ook de missie, waarvoor hij het komende anderhalf jaar is besteld door burgemeester Out. "Het is een proef en dan kijken we wat het opgeleverd heeft", zegt Out. Wanneer Dick Dreves als stadsmarinier geslaagd is? Volgens Dreves zelf is het antwoord kort en simpel. "Als ik niet meer nodig ben. Zodra de overlast is opgelost, maak ik mezelf overbodig. Klinkt misschien raar, maar zo is het wel. Als het moment daar is, dat Assen zonder stadsmarinier kan, hebben we heel wat gewonnen."