Zoeken naar ruimte voor ondernemers De Wolden: Koekange in beeld voor bedrijventerrein

Wethouder Gerrie Hempen-Prent van De Wolden, GemeenteBelangen
Economiewethouder Gerrie Hempen-Prent van De Wolden © RTV Drenthe
Plannen genoeg, maar zijn de wensen van ondernemers in De Wolden uitvoerbaar? Beschikbare ruimte vormt een van de belangrijkste grenzen voor groei. Voor bedrijven wordt gekeken of er in Koekange ruimte is om te ondernemen.
Ondanks tal van onzekere factoren zoals de oorlog in Oekraïne, het stikstofdossier en personeelstekorten, presenteert de gemeente De Wolden een economisch actieplan voor de periode 2023-2027. Samen met ondernemers(verenigingen) werd uitgezocht wat er nodig is de komende jaren.
"Het zijn roerige tijden", weten ook de schrijvers van het plan. Om de vier jaar wordt een economisch actieplan opgesteld. "Dus moeten we met de wijsheid van nu plannen maken voor de komende jaren. Het lijkt haast een onmogelijke opgave."

Boeren en energie

Toch is het op papier gelukt. Duidelijkheid en ruimte zijn de speerpunten voor de komende jaren. Boeren en andere ondernemers willen weten wat mogelijk is en krijgen daarvoor centrale aanspreekpunten bij de gemeente. Waar nodig wordt kennis uit netwerken als de Regio Zwolle ingevlogen. En in gesprek blijven, lijkt het devies. "Structureel overleg met landbouwvertegenwoordigers van LTO Noord, DAJK en Farmers Defence Force", is een de actiepunten.
Gesprekken met boeren gaan onder andere over de groengasambitie van de gemeente. "Boeren willen wel mestvergisters plaatsen, maar hebben daarvoor extra ruimte nodig op het bouwblok", zegt wethouder Gerrie Hempen-Prent. En beschikbare ruimte is schaars, ook in De Wolden waar zo'n 80 procent van de oppervlakte gebruikt wordt voor de landbouw.
"De ruimte voor landbouwproductie staat onder druk. Het landelijk gebied is daarnaast ook in beeld voor verdere natuurontwikkeling, productie van groene energie, waterberging en woningbouw", staat in het plan. Op het gebied van groene energie wil De Wolden verder onderzoeken of grotere windmolens mogelijk zijn. Een slag groter dan de huidig toegestane kleine windmolens van 12 meter. "Maar hele hoge windturbines komen er niet", verzekert Hempen-Prent doelend op die in bijvoorbeeld de Veenkoloniën van meer dan honderd meter hoog.
20211206 Monovergister mestvergister Koekange
Een monovergister in De Wolden, de gemeente ziet er graag meer komen © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Wat ook duidelijk is, is dat veel ondernemers behoefte hebben aan ruimte om te groeien, maar de drie bedrijventerreinen, in Zuidwolde, Ruinen en Ruinerwold, raken vol. "We hebben ontzettend veel zzp'ers in De Wolden en die geven vaak aan dat ze meer ruimte nodig hebben dan dat ze bij huis hebben", zegt Hempen-Prent. "We gaan het bedrijventerrein in Ruinerwold ook uitbreiden en in Ruinen zijn we al heel ver."

Vierde bedrijventerrein

Maar genoeg is het niet, want ondernemers in Koekange willen ook ruimte voor hun bedrijven in het eigen dorp. Een vierde bedrijventerrein in de gemeente is daarmee een serieuze optie. "Je kunt wel makkelijk zeggen, ga maar naar Ruinerwold of Zuidwolde, maar er is juist behoefte aan een locatie dichterbij waar meer ruimte is dan bij huis. Ze willen beginnen in hun eigen dorp, daarom zijn wij daar aan het kijken naar de mogelijkheden", legt Hempen-Prent uit. Ook in Koekange ligt de ruimte niet voor het oprapen, dus gaat ook worden gekeken naar alternatieve manieren om ondernemers in hun ruimtebehoefte te voorzien in plaats van een centraal terrein.
In ieder geval moet volgend jaar een 'Visie op bedrijventerreinen' worden opgesteld. Eind 2026 kan er dan eventueel in Koekange een bedrijventerrein aangelegd worden.
Toekomstmuziek dus. De opstellers van het actieplan weten ook dat de toekomst vol onzekerheden zit en dat 'de geplande acties wel telkens tegen de dan geldende realiteit moeten worden afgezet'. "Nietsdoen is geen optie", zegt wethouder Hempen-Prent. "Stilstand is achteruitgang."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.