Schoorsteenvegers hebben baat bij de hoge energieprijzen

schoorsteenveger
Mevrouw Veldkamp kan weer veilig stoken © RTV Drenthe/Ineke Kemper
Elke winter is het hetzelfde verhaal. Schoorsteenvegers hebben het hartstikke druk. Maar deze winter is het dankzij de hoge energieprijzen nog drukker dan anders. Dat merkt ook schoorsteenveger Ronald Popping uit Assen. Dagelijks gaat hij acht adressen bij langs, veertig per week. En toch moet hij geregeld nee verkopen.
Door de hoge energieprijzen denken meer mensen erover om hun open haard of houtkachel te gebruiken. "De telefoon gaat geregeld van mensen die erover nadenken om 'm toch maar weer aan te steken", legt Popping uit. Maar deze mensen hebben pech. Schoorsteenvegers hebben het al hartstikke druk met hun vaste klanten waar ze jaarlijks vegen. "Niet schrikken, maar nieuwe mensen kunnen dit jaar niet meer terecht. Die komen pas volgend jaar aan de beurt, in januari of februari."
Ondanks de hoge gasprijzen is het volgens de schoorsteenveger beter om te wachten op de veegbeurt als je je kachel jaren niet hebt gebruikt. "Als je een vogelnest er in hebt zitten, kun je sowieso niet stoken. Dan komt de rook in je woonkamer. Maar je constructie kan ook brandgevaarlijk zijn. Dus ik zou echt wachten", aldus Popping.
Dat heeft Martha Veldkamp uit Paterswolde ook gedaan. Haar schoorsteen wordt al jaren geveegd door Popping en vandaag is ze weer aan de beurt. "Ik moet echt ver van te voren de afspraak in plannen", legt ze uit. "Het is nu half september en dat is voor mij eigenlijk al te laat. Ik hoop dat hij volgend jaar wat eerder kan zodat ik in september al kan beginnen met stoken."
Topdrukte bij schoorsteenvegers

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.