Stelling: De hoeveelheid suiker in een product moet duidelijk op verpakking staan

Hoeveel suiker zit er in een pakje drinken? (Rechten: ANP / Arie Kievit)
Hoeveel suiker zit er in een pakje drinken? (Rechten: ANP / Arie Kievit)
Vandaag is de eerste ‘suikermaxdag’ voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt.
Kinderen van 4 tot 8 jaar eten relatief de meeste suikers, bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. Hun suikermaxdag valt daarom het vroegst in het jaar: al op 9 juli hebben zij hun maximaal aanbevolen jaarhoeveelheid op.

Schuilnamen

Veel van de suikers die gegeten worden zijn toegevoegd aan bijvoorbeeld zuivelproducten, frisdranken en sappen. Eerder bleek uit onderzoek dat aan meer dan de helft van de producten in supermarkten suiker wordt toegevoegd. En vaak zijn ze niet onder de naam suiker terug te vinden in de ingrediëntenlijst. Wist je dat er 151 verschillende benamingen zijn voor suiker? Een paar daarvan zijn sucrose, lactose, sacharose, trehalose en demerara.
Eet jij veel 'verstopte suikers'? En zou het uitmaken als in grote letters op de verpakking staat hoeveel suiker er in een product zit?
De suikermaxdag ligt voor de verschillende leeftijdscategorieën op verschillende data. Kinderen tussen 9 en 13 jaar oud gaan gemiddeld op 26 juli over het maximum heen. Alleen ouderen eten minder suiker dan het geadviseerde maximum.

Drinken is belangrijkste aandachtspunt

Jeugdverpleegkundige Krystle Bosscher geeft aan dat GGD Drenthe op verschillende momenten in een kinderleven voorlichting geeft over voeding en suikers. "Dat is al vanaf het allereerste begin. Dan hebben we het bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte over borstvoeding of kunstvoeding, en ook daarna blijft drinken een belangrijk aandachtspunt."
Zo wordt er altijd geadviseerd water te drinken, of thee. "Ik hoor van mijn collega's wel dat ouders niet altijd op onze adviezen zitten te wachten", zo geeft Bosscher aan. "Toch proberen we er toch nadruk op te leggen dat het erg belangrijk is om jonge kinderen vanaf het begin aan te leren niet te veel zoete drankjes te drinken."
Zodra de kinderen naar de basisschool gaan, hoeven ze niet meer naar het consultatiebureau. "In groep 2 en 7 wordt een gezondheidsonderzoek of screening gedaan door een doktersassistente. Bij overgewicht worden ouders en kinderen uitgenodigd bij een Jeugdverpleegkundige en bij obesitas bij een Jeugdarts. Voeding en leefstijl zijn belangrijke onderwerpen tijdens al onze contactmomenten, al vanaf de geboorte. Bij ondergewicht, overgewicht of obesitas gaan we meer specifiek in op vragen van ouders en brengen we eet en beweegpatroon in kaart."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.