Zoek het uit! - Waarom is het achterste raam van de Hesseler Stomp dichtgemetseld?

Het achterste raam van de kerk is dichtgemaakt (Rechten: Google Streetview)
Het achterste raam van de kerk is dichtgemaakt (Rechten: Google Streetview)
De Hesseler Stomp, zo wordt de kerk in Oosterhesselen ook wel genoemd. Mooi ding, groot, en een rijksmonument. Als je achter de kerk staat kun je zien dat het achterste raam ooit is dichtgemetseld.
Melissa, ze woont op Erica, wil graag weten waarom dat is. Ze stuurde haar vraag in naar
!.
Het is niet de eerste keer dat we naar Oosterhesselen gaan om over de kerk te praten. Harm Jan Lesschen is van de Historische Vereniging Klenckerheugte, en weet zowat alles wat er te weten valt over de kerk. Eerder spraken we al eens met hem over waarom de toren van de kerk losstaat van de rest van het gebouw:
Zoek het uit! ontdekt waarom er acht meter ruimte zit tussen de kerk en kerktoren in Oosterhesselen
Maar waarom dat raam is dichtgemetseld, daar waren we nog niet achter. Dus belden we opnieuw met Harm Jan Lesschen: "Het is heel simpel. De preekstoel is een keer verplaatst, en die staat nu voor dat dichtgemaakt raam. Het is dichtgemaakt zodat het preekgestoelte daar kan staan, het moest vastgemaakt worden aan de muur."

Restauratie

Rond 1930 is de kerk gerestaureerd, waarbij de gewelfaanzetten in het koor verwijderd werden. Ook is het doophek verwijderd en is de preekstoel toen verplaatst van de zuidmuur naar het koor, centraal tegen de oostmuur. Lesschen: "Het was de gewoonte om dat te doen, het licht komt uit het oosten dus moest de preekstoel daar ook staan."
Op de oude plek van de kansel zijn drie rijen kerkbanken geplaatst. De preekstoel is gemaakt in 1662 en komt oorspronkelijk uit de Kloosterkerk in Assen. In 1817 is deze overgeplaatst naar Oosterhesselen.

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur hem dan eens in! Wie weet gaan wij er mee aan de slag en graven we ergens een antwoord voor je op.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.