Voorlopige streep door uitbreidingsplannen Noblesse

Nieuwe fabriek Noblesse wordt even groot als vorige (Rechten: Noblesse Proteins BV)
Nieuwe fabriek Noblesse wordt even groot als vorige (Rechten: Noblesse Proteins BV)
De uitbreidingsplannen van slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster zijn voorlopig van de baan. Volgens Roelof Bolt van Noblesse wordt de fabriek herbouwt in exact hetzelfde formaat als de vorige fabriek, die in februari tot de grond toe afbrandde.
Noblesse verwerkt slachtafval van kippen tot grondstoffen voor onder meer de diervoederindustrie. Nu de productie tijdelijk stilligt door de verwoestende brand, wordt het slachtafval verwerkt door collega-bedrijven uit Nederland, België en Duitsland.
De plannen om de fabriek uit te breiden waren er al voordat de verwoestende brand ontstond. Bolt zegt dat een identiek gebouw wordt neergezet op de plek van het afgebrande pand. “We moeten eerst onze productiecapaciteit terugbrengen naar het oorspronkelijke niveau.”

Stankoverlast

Veel inwoners van Wijster en Drijber zijn niet blij met de fabriek vanwege stankoverlast. Zij hebben hier meerdere malen actie tegen gevoerd. Directeur van Noblesse, Gradus Meijering, zei eerder al dat de uitbreiding geen invloed zou hebben op de stankoverlast.
Volgens Bolt had het besluit over de schaal van de nieuwe plannen niets met kritiek uit de buurt of met vergunningen te maken. “De exacte reden is dat de uitbreiding vanwege bedrijfsredenen niet kan”, licht Bolt toe.
In februari moet de nieuwbouw van het bedrijf klaar zijn. Wanneer precies gebouwd kan worden durft Bolt nog niet te zeggen. “We zijn nu eerst druk bezig met het maken van plannen.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.