Hans van der Laan, 'topambassadeur Veenhuizen', ontvangt eremedaille

Erepenning Hans van der Laan
Hans van der Laan krijgt een erepenning © RTV Drenthe
Oud-burgemeester van de gemeente Noordenveld, Hans van der Laan, heeft vanavond de 'Eremedaille in Zilver' ontvangen. Hij kreeg de medaille voor zijn uitzonderlijke inzet voor Veenhuizen.
Er zullen maar weinig mensen zijn die zich zó nadrukkelijk hebben ingezet voor de naamsbekendheid van 'gevangenisdorp' Veenhuizen als Hans van der Laan. Toen hij als burgemeester in 2005 hardop riep te willen strijden voor een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst, werd er lauwtjes gereageerd. Zestien jaar later was het moment dan toch daar. Vanavond werd dat nog maar eens gevierd met inwoners en ondernemers uit het dorp.

Een feestje

Burgemeester Klaas Smid reikte vanavond de eremedaille uit aan zijn voorganger, die van 2001 tot 2015 de burgemeestersketting droeg. Hij sprak bij de opening van het Gevangenismuseum de wens uit om Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst te krijgen en een jaar later werd daar ook echt werk van gemaakt. Van der Laan trad op als aanjager en bleef ook na zijn burgemeesterschap betrokken bij het dorp.
Smid: "Hans heeft mij verteld dat hij het altijd als een feestje heeft ervaren om zich in te zetten voor Veenhuizen." Het is dan ook geen wonder dat de oud-burgemeester juist op een feestelijke bijeenkomst in het Gevangenisdorp de medaille kreeg uitgereikt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl