Drentse Anjer Prijs naar Stichting Historisch Klazienaveen

Drentse Anjer Prijs
Stichting Historisch Klazienaveen met de cheque © Prins Bernhard Cultuurfonds
Stichting Historisch Klazienaveen heeft de Drentse Anjer Prijs van dit jaar gewonnen. De jury prijst de stichting voor het tot leven brengen van de lokale geschiedenis. Aan de prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is een bedrag van 5.000 euro verbonden.
De Drentse Anjer Prijs werd vanmiddag uitgereikt door Commissaris van de koning Jetta Klijnsma in Museum De Buitenplaats in Eelde. De andere genomineerden waren Beeldentuin De Havixhorst en The Bake Shop.
Stichting Historisch Klazienaveen is sinds 2016 actief en organiseert onder meer historische wandelingen, boottochten en evenementen. "We zijn volop bezig met het realiseren van het trammonument en dat kost heel veel geld. Dus die 5.000 euro komt fantastisch mooi uit", zegt Jans Jagt van Stichting Historisch Klazienaveen. "Het is de bedoeling dat de onthulling van het monument in 2024 zal zijn."

'Inspirerend voorbeeld'

Volgens de jury kan Stichting Historisch Klazienaveen 'een inspirerend voorbeeld zijn voor andere Drentse verenigingen en stichtingen'. "Zij laten zien dat het mogelijk is om de geschiedenis van de eigen plek op een makkelijk toegankelijke en aanstekelijke manier tot leven te brengen."
"Juist ook door actief de samenwerking aan te gaan met andere partijen om zo meer te bereiken. Ze zijn een belangrijke ambassadeur van het dorp en daarmee voor de lokale geschiedenis van Drenthe. Gezien de vele plannen van de stichting kan de jury zich voorstellen dat de prijs van 5.000 euro hier het meest van pas komt", aldus de jury.

Groene Anjer

De Groene Anjer Prijs ging naar Stichting Florakartering Drenthe. "Vanwege de fundamentele bijdrage aan onze kennis van de natuur", motiveert de jury. Ook IVN afdeling Hoogeveen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars Drenthe waren genomineerd.
Voor het eerst kreeg ook de winnaar van de Groene Anjer Prijs een geldbedrag van 5.000 euro. Eerder was dat 3.000 euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.