Oud-gedeputeerde Van der Tuuk burgemeester Westerkwartier

Oud-gedeputeerde Ard van der Tuuk is de nieuwe burgemeester van de gemeente Westerkwartier (Rechten: archief RTV Drenthe/Fred van Os)
Oud-gedeputeerde Ard van der Tuuk is de nieuwe burgemeester van de gemeente Westerkwartier (Rechten: archief RTV Drenthe/Fred van Os)
De Drentse oud-gedeputeerde Ard van der Tuuk (50) gaat aan de slag als burgemeester van het Groningse Westerkwartier. De PvdA-bestuurder is de eerste nieuwe burgemeester van deze fusiegemeente die per 1 januari is ontstaan.
Zijn voordracht is vanavond bekendgemaakt op het gemeentehuis in Zuidhorn. Volgens de vertrouwenscommissie is Van der Tuuk 'een goed netwerker en verbinder'. Ook kent hij de nieuwe fusiegemeente al goed, omdat hij bij de voorbereidingen van de herindeling betrokken was.
Vanaf oktober 2016 was Van der Tuuk namelijk al waarnemend burgemeester van Grootegast. Aan die functie kwam per 1 januari een einde toen Grootegast samen met Leek, Marum en Zuidhorn opging in de nieuwe fusiegemeente Westerkwartier. Daar is nu een waarnemer aan de slag. Op 2 oktober begint Van der Tuuk.

Emotioneel

Van der Tuuk, die in Schipborg woont, laat weten dat hij verrast is over de voordracht. ''Ik had een brok in de keel. Het is zo'n mooie gemeenschap en zo'n mooi gebied."
In Westerkwartier wachten Van der Tuuk nieuwe uitdagingen. "Na Drenthe heeft Groningen pas veel later de herindelingstrend genomen, dat betekent dat we nu opeens een slag maken dat er oppervlaktes ontstaan van een vijfde deel van de provincie."
De gemeente telt 41 kernen. Van der Tuuk ziet het als belangrijke taak om die te verbinden en daar zal hij de nodige kopjes koffie voor moeten drinken. Om dat te bereiken verlaat hij Schipborg voor een van de kernen, hij denkt erover om in meerdere te gaan wonen. Of dat veel verhuizen wordt de aankomende jaren weet hij niet. "Er zijn andere mogelijkheden, de eerste camper is mij al aangeboden."

Carrièrevlekje weg

De PvdA'er was van 2011 tot 2016 gedeputeerde van de provincie Drenthe. Hij moest opstappen, omdat er een verschil van inzicht was met de rest van de collegeleden over zijn bestuursstijl. De breuk was opmerkelijk en baarde opzien, omdat Van der Tuuk een jaar ervoor nog Drents politicus van het jaar was.
Volgens de vertrouwenscommissie van Westerkwartier hebben ze die Drentse voorgeschiedenis niet echt meegewogen. Want van dat 'carrièrevlekje' uit Drenthe heeft hij zich ontdaan, vinden ze.
"'Natuurlijk wordt daarover gesproken, maar het is waarschijnlijk ook meer opgeblazen dan het eigenlijk is. Is voor ons ook niet belangrijk. Hij heeft voor ons in Grootegast bewezen dat hij een hele goede burgemeester kan zijn", aldus de voorzitter van Westerkwartier.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.