Dit weten we al over Prinsjesdag: veel geld voor koopkrachtherstel

koopkrachtherstel prinsjesdag
Het kabinet probeert de koopkracht in 2023 te herstellen © RTV Drenthe
Het is de Prinsjesdag van de koopkracht. Want door de hoge inflatie en de energiecrisis dreigen honderdduizenden mensen financieel in de problemen te komen. Het kabinet gaat die koopkracht deels repareren, zo blijkt uit uitgelekte stukken.
De maatregelen zouden volgens een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) kunnen leiden tot een koopkrachtverbetering van 3,9 procent. Het gaat om maatregelen die volgend jaar ingaan. Het CPB verwacht dat mensen er dit jaar 6,8 procent op achteruit gaan. De cijfers zijn omgeven met veel onzekerheden, waardoor de situatie per huishouden enorm kan verschillen.

Koopkrachtverbetering

Het kabinet komt met een pakket maatregelen ter waarde van 17,2 miljard euro om de koopkracht te verbeteren. Zo stijgt het minimumloon met 10 procent, net als de daaraan gekoppelde AOW en uitkeringen. Ook worden de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd. En het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting (tot bijna 70.000 euro) wordt iets verlaagd.
Om de pijn van de hoge energieprijzen te verzachten wordt de tijdelijke verlaging van de brandstofaccijns verlengd tot in ieder geval juni 2023. Voor mensen met de laagste inkomens is er ook volgend jaar een energietoeslag van 1300 euro.
Tot op het laatste moment heeft het kabinet nog gewerkt aan de invulling van een noodfonds voor mensen die een hoge energierekening hebben en kampen met betalingsachterstanden. Mensen die een hoge schuld hebben bij hun energieleverancier krijgen deze schuld deels kwijtgescholden. Verder komt er een prijsplafond: wie tot 1.200 kuub gas en 2.500 kilowattuur stroom verbruikt betaalt de marktprijs van begin dit jaar; daarboven geldt de huidige marktprijs, die meer dan twee keer zo hoog is. Het prijsplafond zou op 1 januari 2023 ingaan, maar het voorschotbedrag wordt in november en december alvast verlaagd, meldt de NOS. De maatregelen zouden worden betaald door de energiebelasting volgend jaar niet te verlagen.

De economische cijfers

Het kabinet gaat volgend jaar 395 miljard euro uitgeven en daar staan 366,4 miljard euro aan inkomsten tegenover. De verwachting is dat de economische groei uitkomt op 1,5 procent; voor dit jaar wordt nog uitgegaan van 4,6 procent.
De staatsschuld komt volgend jaar uit op bijna 49 procent van de omvang van de economie en dat is ruim binnen de Europese norm van 60 procent.
Het kabinet houdt rekening met een inflatie van 'maar' 2,6 procent in 2023 en dat is opvallend gezien de verwachting van 9,9 procent inflatie dit jaar.

Extra onderwijsgeld

Het kabinet maakt zich zorgen over de verslechterende onderwijsprestaties in het basis- en voortgezet onderwijs en komt met miljarden over de brug om daar verandering in te brengen. Zo komt er een miljard extra voor de aanpak van kansenongelijkheid, een miljard voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en is er 800 miljoen extra beschikbaar voor leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners.
Ook is er nog een miljard euro uitgetrokken voor een betere tegemoetkoming voor de studenten die eerder geen basisbeurs hebben gekregen.

Klimaat en corona

Ook blijft het kabinet investeren in het Klimaatfonds. Voor het stimuleren van de productie van duurzame waterstof is 145 miljoen euro beschikbaar, voor wind op zee 180 miljoen euro en voor warmtenetten 200 miljoen euro.
En in 2023 wordt er 5,2 miljard euro vrijgemaakt voor maatregelen om het coronavirus te beteugelen.

Criminaliteit

Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de criminaliteit belanden trekt het kabinet volgend jaar 100 miljoen euro uit. Ook is 100 miljoen euro gereserveerd voor een efficiëntere bestrijding van drugscriminaliteit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.