Tien jaar DNK: 'Trots op wat we hier voor Assen al hebben neergezet'

DNK 10 jaar Hanneke Bruggeman en Peter Ywe van Bruggen
Directeur Hanneke Bruggeman en technicus Peter Ywe van Bruggen duiken in het bouwboek van DNK © RTV Drenthe / Margriet Benak
Het kolkt in Assen deze week van donderdag tot en met zondag. Want De Nieuwe Kolk, DNK, viert een jubileumfeest. Donderdag 22 september is het exact tien jaar geleden dat Prinses Margriet het nieuwe cultuurpaleis van de provinciehoofstad opende.
Het gevoel wat na tien jaar overheerst bij DNK-directeur Hanneke Bruggeman is vooral trots. "Trots op wat we hebben neergezet hier in dit huis, met z'n allen, voor de Assenaren."

Voorbij gevlogen

De tien jaren zijn voorbij gevlogen, zo voelt het voor Bruggeman. Ze begon in 2012 als directeur van de bibliotheek, maar zwaait sinds vijf jaar de scepter over zowel theater, bioscoop als de bibliotheek. In 2012 waren beide organisaties nog gescheiden stichtingen. Aan de ene kant theater en bioscoop, met een eigen directeur, en aan andere kant de bibliotheek met een eigen baas. Tegenwoordig staan ze te boek als één organisatie, met de naam DNK, onder leiding van één directie.
"Er is nogal wat gebeurd in die tien jaar. Prachtige voorstellingen hebben we gehad, maar ook allerlei veranderingen, zoals een fusie van de twee stichtingen waarmee we tien jaar geleden begonnen, interne verbouwingen en verhuizingen."

'Dit soort momenten moet je vieren'

De afgelopen twee coronajaren waren volgens Bruggeman 'zware tijden' voor het cultuurpaleis. "Alles lag op zijn gat, en niet één keer, maar meerdere keren. Daar moeten we echt weer bovenop zien te komen, en dat zal een paar jaar duren, voordat we weer gezonde, zwarte cijfers schrijven."
Maar dat ze van De Nieuwe Kolk nu geen feestje kunnen bouwen, doet Bruggeman af als onzin. "We bestaan maar één keer tien jaar, en dat soort momenten moet je vieren in het leven. We hebben onze waarde voor de stad, en dat laten we graag zien. En we willen dat graag vieren met alle Assenaren, van jong tot oud."
Bekijk hieronder de reportage over 10 jaar DNK, verhaal gaat verder onder de video.
DNK viert 10-jarig jubileum met Assenaren

Geen te grote broek

De DNK-directeur is ook nog altijd blij met de enorme ruimte die het pand heeft. Al werd door veel Assenaren tien jaar geleden bij de opening eerst nog flink gemopperd over de grootte, de afstanden, de vele trappen en dat het een doolhof was. Maar volgens Bruggeman kent iedereen nu wel de weg, en is het jasje wat haar betreft niet te ruim.
"Het is eigenlijk gebouwd voor 80.000 inwoners, dus op de groei van Assen. Maar die groei is er niet gekomen, want de stad telt bijna 69.000 mensen. En het is met de kaartverkoop ook best hard sappelen kan ik je wel zeggen, om die zalen ook goed gevuld te krijgen. Maar het is absoluut niet een te grote broek, met 850 zitplaatsen in de grote zaal, 220 stoelen in de kleine zaal, en onze congresruimtes. In ons recordjaar, 2019, bleek het zelfs te klein. We moesten 'nee' verkopen, en dat wil je liever niet natuurlijk."
Verhaal gaat verder onder de foto
DNK verbouw deel bibliotheek tot ontmoetingsruimte
De Nieuwe Kolk krijgt een ontmoetingsruimte op de plek waar eerst boeken van de bibliotheek stonden © RTV Drenthe / Margriet Benak

Nieuwe ontmoetingsruimte

Ondertussen is Bruggeman wel aan het schuiven geweest met ruimtes, en gaat DNK wat haar betreft met de tijd mee. Ze wil dat het nog meer een centrale plek wordt om elkaar te ontmoeten, ook als je niet naar bioscoop, theater of bibliotheek gaat.
Zo heeft voorin het pand een deel van de boekenstellingen van de bibliotheek plaatsgemaakt voor een nieuwe ontmoetingsruimte. "De mannen zijn de boel nog druk aan het afwerken, ze hangen nu de lampen nog even op, en straks met de jubileumfestiviteiten is alles tiptop voor elkaar. Maar hier voorin kunnen mensen elkaar straks ontmoeten, er staan tafels en stoelen, er is een tribune voor een klein optreden, en er komt weer een koffiepunt. Iedereen moet hier zomaar binnen kunnen wandelen, voor een afspraak met iemand, of om een krantje te lezen, zonder verder iets te moeten."
Verhaal gaat verder onder de foto
DNK 10 jaar
In heel Assen laat De Nieuwe Kolk weten dat er een jubileumfeest aankomt © RTV Drenthe / Margriet Benak

Vallende platen

Over het af en toe 'rammelende' gebouw, daar wil Hanneke Bruggeman liever niet al te veel woorden aan vuilmaken. Zo kwamen er zomaar plafondplaten bij de bibliotheek naar beneden, vervolgens vlogen er een paar platen in de parkeergarage naar onderen, de podiumvloeren van de theaterzalen moesten al snel vernieuwd worden omdat er iets mis mee was. En vorig jaar vielen er zomaar een paar glazen gevelplaten van de hoge muren, waarop alles, zo'n vierhonderd stuks, is weggehaald om ongelukken te voorkomen.
"Allemaal kinderziektes, vrees ik. En ik ben bang dat dat soort zaken veroorzaakt zijn door het krappe bouwschema, want alles moest op tijd af. En ook omdat de BAM de klus absoluut moest klaren binnen het bouwbudget van 100 miljoen. De gemeente Assen, Biblionet en Actium - de opdrachtgevers voor de bouw inclusief tientallen appartementen - zaten er bovenop. Dat er vervolgens in de jaren erna toch wat zaken misgaan, dan kan gebeuren. Het jammere is alleen dat het vooral op ons afstraalt als DNK, terwijl wij ook maar huurder zijn."

Vizier op jeugd

De gebouwelijke malaise laat de DNK-directeur graag achter zich. Liever richt ze zich op de toekomst, en op de jeugd die De Nieuwe Kolk in huis haalt met studentenplekken en een speciale plek voor de jeugd in DNK Next, waar jongeren met moderne snufjes aan de slag kunnen. "We doen dat in fases, want in deze lastige financiële tijd kunnen we niet alles tegelijk doen."
Maar allereerst is het vizier gericht op de viering van tien jaar De Nieuwe Kolk. "We gaan er met de stad een mooi feest van maken. Dat verdienen we met z'n allen, iedereen is daar aan toe." De jubileumactiviteiten beginnen donderdagavond en duren tot en met zondag.
Bekijk hier het gesprek met DNK-directeur Hanneke Bruggeman in het Radio Drenthe-programma Cassata, afgelopen zaterdag:
Hanneke Bruggeman over tien jaar DNK in Assen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl