Tweede Kamerleden voelen minister Wiebes aan de tand over opvoering gaswinnning

Tweede KamerledenĀ Henk Nijboer (PvdA) en Sandra Beckerman (SP) willen weten waarom de gaswinning van de kleine gasvelden in het noordoosten van Nederland wordt opgevoerd, terwijl verantwoordelijk minister Wiebes eerder beloofde af te bouwen.
Uit onderzoek van RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Noord en Omrop Fryslân blijkt dat het tempo wordt opgevoerd. Onder andere door via bestaande gasputten nieuwe velden aan te boren en kleine velden versneld leeg te halen.
Nijboer en Beckerman willen van minister Eric Wiebes van Economische Zaken weten onder welke voorwaarden gas wordt gewonnen. Ook willen ze weten wat de gevolgen zijn voor mensen die bij de gasvelden wonen.


Sinds het dichtdraaien van de Groningse gaskraan, is de gaswinning uit de kleine gasvelden belangrijker dan ooit. De kleine gasvelden staan nu al op het punt om voor het eerst sinds heel lange tijd meer op te leveren dan het grote Groningse gasveld. 

Ook de SP en PvdA in de provincie gaan vragen stellen over de gaswinning. Zo wil Greetje Dikkers van de SP-fractie weten van commissaris van de koning Jetta Klijnsma waarom de kleine gasvelden nu versneld worden leeggehaald. Daarnaast wil de SP weten of de kleine gasvelden later gebruikt gaan worden om gas op te slaan. 

In Drenthe liggen dertig kleine velden, waarvan veertien in productie zijn.

De vier regionale omroepen hebben de cijfers uit de winningsplannen van de gasvelden in de vier noordelijke provincies vergeleken met de daadwerkelijke productiecijfers. Daaruit blijkt dat er meer gas gewonnen wordt dan oorspronkelijk was gepland. Van veel productielocaties zijn inmiddels nieuwe winningsplannen ingediend bij controlerend orgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Ook uit die nieuwe plannen blijkt dat de gasconcerns toestemming vragen om de productie op te voeren.
Meer over dit onderwerp:
gaswinning NAM Vermilion Eric Wiebes
Deel dit artikel: