Op pad in de Drentse natuur: de natuur op grote hoogte

Heb jij ook zo naar de zomervakantie uitgekeken? Eindelijk is het zover en is er genoeg tijd om de Drentse natuur te verkennen. Dat kan ook prima vanaf grote hoogte.
In onze provincie staat een aantal uitkijktorens die een prachtig uitzicht bieden. We hebben een kleine selectie voor je gemaakt.

Uitkijktoren Ruiner schaapskooi
De uitkijktoren op een heuvel aan de rand van het Dwingelderveld steekt in totaal negen meter boven het maaiveld uit. Vanaf de toren kun je tien tot twintig kilometer ver kijken. Albert Kerssies van de schaapskudde is trots op de toren: "Wat opvalt is dat er heel weinig bebouwing bovenuit komt, dus niks geen flats van Hoogeveen of Assen of Beilen. In die zin is het een hele gave horizon."

Lees ook: Uitkijktoren Ruiner schaapskudde open voor publiek​

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek
In het Hart van Drenthe, in het beekdal Holmers en Halkenbroek, staat een uitkijktoren van veertien meter hoog. Het is een behoorlijke klim maar dan word je ook beloond met uitzicht over meerdere vennen en de omliggende boswachterijen. Vorig jaar beklom ROEG! samen met boswachter Evert Thomas de uitkijktoren. Kijk hier de uitzending terug.

Bekijk ook: ROEG! vlog: Huilen op de uitkijktoren

Uitkijktoren De Zeven
In het Fochteloërveen staat een uitkijktoren van achttien meter hoog die zo is gebouwd dat ook mensen met hoogtevrees de toren kunnen beklimmen. Door een knik in de trap is de totale hoogte niet te overzien. Eenmaal boven heb je uitzicht over het natuurgebied en zie je met een beetje geluk de kraanvogels die hier in de zomer verblijven.

Lees ook: Op pad in de Drentse natuur: Fochteloërveen​

Uitkijktoren Het Beeld
In natuurgebied De Onlanden staat een zesentwintig meter hoge uitkijktoren die uitzicht biedt over De Onlanden en het Fochteloërveen. Ook de skyline van Groningen is zichtbaar. Op drie verschillende hoogtes kun je om je heen kijken, elk niveau biedt een andere aanblik.

Lees ook: Vanaf ‘Het Beeld’ uitkijken op de Onlanden​

Uitkijktoren De Bosberg
Qua hoogte spant de uitkijktoren in het Drents-Friese Wold de kroon. De uitkijktoren is vijfendertig meter hoog en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland. Bovenin staat aangegeven welke kant je moet opkijken om de steden Leeuwarden, Coevorden en Groningen te zien. En je kijkt uit over het uitgestrekte Drents-Friese Wold.

Lees ook: Uitkijktoren Drents Friese Wold trekt tienduizend bezoekers

Deze tips van IVN maken het beklimmen van een uitkijktoren nog leuker! Heb je mooie foto's gemaakt tijdens jouw bezoek aan een van de uitkijktorens? Of heb je zelfs meerdere uitkijktorens bezocht en het uitzicht gefotografeerd? Deel ze dan in onze Facebookgroep Jouw ROEG.
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: