Dorpsvlag Hijken onthuld: 'Trots op het dorp'

vlag Hijken
Wethouder Rico Schans (midden) nam de vlag in ontvangst © Rolf Oosting
Trotse inwoners van Hijken kunnen hun liefde voor het dorp vanaf vandaag tonen met een dorpsvlag. In dorpshuis De Dorpshoeve werd het nieuwe dorpssymbool vandaag onthuld. Wethouder Rico Schans van de gemeente Midden-Drenthe nam het eerste exemplaar in ontvangst.
Het initiatief voor de vlag komt van Rolf Oosting. "Ik kom uit Zuidlaren. Toen ik coronatijd de Zuidlaardermarkt niet kon doorgaan, werd iedereen daar opgeroepen om de dorpsvlag op te hangen als teken van verbondenheid. Toen dacht ik: wat mooi, maar wij hebben in Hijken geen dorpsvlag. Dus heb ik een ontwerpwedstrijd uitgeschreven."
Er kwamen positieve reacties binnen op het idee en een tiental dorpsbewoners sloeg aan het ontwerpen. "We hebben een jury samengesteld van mensen die actief zijn in het dorp, in verschillende geledingen. Die hebben de ontwerpen beoordeeld", zegt Oosting. De 425 adressen waar het dorpskrantje op de mat valt, ontvangen de vlag. Daar is wel een paar duizend euro voor nodig. "Bedrijven en instanties in het dorp hebben ingelegd, en ook van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe komt een bedrag."

Winnende ontwerp

Het winnende ontwerp is van Patrick Koerts. "Ik heb een vlag proberen te ontwerpen die Hijkenaren met trots buiten durven hangen", zegt Koerts. "Om er voor te zorgen dat de vlag van Hijken echt symbool staat voor ons kleine esdorp heb ik gekozen om het schaap als basis te nemen."
"De vlag staat voor trots op het dorp. Het gaat om verbondenheid, iedereen heeft dezelfde vlag en je mag er altijd mee vlaggen", aldus Oosting.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.