Minister Wiebes: Beëindiging gaswinning Groningen leidt niet tot hogere productie kleine gasvelden

"De beëindiging van de gaswinning in Groningen leidt niet tot een hogere productie uit de kleine velden. De gaswinning uit de kleine velden is nog noodzakelijk, maar wordt de komende jaren gestaag afgebouwd."
Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in een schriftelijke verklaring. Het ministerie reageert hiermee op het onderzoek van de vier noordelijke regionale omroepen. Daaruit blijkt dat de gasproductie uit kleine velden juist wordt opgevoerd.

Beter voor het klimaat
Volgens een woordvoerder van minister Wiebes is er geen sprake van een versnelde of verhoogde gaswinning uit de kleine velden.

"Nederland gaat gestaag van het aardgas af. Maar zover is het nu nog niet. De meeste huishoudens en bedrijven zijn nog afhankelijk van aardgas. Op voorwaarde dat dit veilig en verantwoord kan, heeft gaswinning in eigen land de voorkeur boven gasimport. Dit is namelijk beter voor het klimaat, omdat het transporteren van gas veel broeikasgas-uitstoot veroorzaakt."

Naast het grote Groningenveld telt Nederland 240 kleine gasvelden. De meeste hiervan liggen op de Noordzee. Hoewel het relatief kleine gasvelden zijn, zijn alle kleine gasvelden tezamen goed voor 60% van de Nederlandse gasproductie.

Vermilion
Het ministerie herhaalt eerdere uitspraken van minister Wiebes, dat de risico's bij gaswinning uit kleine velden marginaal zijn. Het Canadese concern Vermilion schreef in één van haar winningsplannen, dat het risico op aardbevingen zo'n 42 procent zou zijn. Later werd dat door de minister tegengesproken. In een vernieuwd winningsplan had Vermilion het bevingsrisico vervolgens aangepast naar 19 procent. Vermilion haalt het gas voornamelijk uit velden in de regio Drenthe, Friesland en de Kop van Overijssel.

article:149702:Kleine gasvelden in Drenthe versneld leeggehaald]
'Altijd, overal veilig'
Het ministerie van Economische Zaken: "Al met al moet je vaststellen dat de problemen die we in Groningen zien, zich niet voordoen bij de kleine velden. Maar dat mensen zich zorgen maken, dat kan ik begrijpen. Ze vragen zich af of het allemaal veilig is. Want gaswinning moet wel veilig zijn. Altijd, overal. Of gaswinning veilig en verantwoord is, dat beoordelen SodM en TNO. Als aan alle veiligheidsvereisten wordt voldaan, en zaken als het milieu en de natuur zijn niet in het geding, dan wordt ingestemd met de gaswinning."
Meer over dit onderwerp:
Eric Wiebes gaswinning Economie
Deel dit artikel: