Boerenorganisaties: geen enkel toekomstperspectief in troonrede

Koeien van Melkveehouder Aly Jobing uit Grolloo
Landbouwers horen geen nieuw toekomstperspectief in de troonrede © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Ondanks "alle beloftes" over toekomstperspectief voor boeren is nog steeds "compleet onduidelijk" wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof, reageert LTO Nederland op de troonrede.
"De energiecrisis, die ook boeren en tuinders hard raakt, komt daar bovenop", aldus de belangenvereniging voor land- en tuinbouw. Volgens LTO voelt menig boerengezin zich machteloos en radeloos door alles wat op hen afkomt. "Er heerst veel boosheid en onmacht onder de Nederlandse boeren en tuinders. Klap op klap krijgen ze te verwerken en het wenkend toekomstperspectief weet het kabinet nog altijd niet te geven. Het oplossen van deze vertrouwenscrisis tussen politiek en platteland vergt alle aandacht van het kabinet," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.
Volgens hem komt er nu zoveel op de agrarische ondernemer af, terwijl concrete cijfers van het te verwachten inkomensverlies en wat de overheid daar tegenover zet als meerjarig verdienperspectief ontbreken. "Pas als ondernemers daarover duidelijkheid krijgen kunnen we pas spreken van landbouwperspectief", aldus Van der Tak.

"Verdrietige dag"

Prinsjesdag is volgens actiegroep Agractie een "verdrietige dag" voor boeren in Nederland. "De koning vertelde dezelfde boodschap die we al maanden horen", zegt voorman Bart Kemp dinsdag na de troonrede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. "Wij kunnen helaas geen positieve punten ontdekken die iets van het wantrouwen en de onzekerheid wegnemen of hoop geven."
Kemp zegt dat de boeren niet alleen geraakt worden door de stikstofmaatregelen. "Ook de kostenstijgingen door de hoge inflatie en de stijging van de energiekosten komen terecht op het boerenerf", aldus de voorman. "Wij vrezen daarom dat de kloof niet gedicht wordt, en zien nog geen tekenen dat er een begin gemaakt wordt aan herstel van vertrouwen tussen de agrarische sector en de overheid."
De voorman zegt dat de boeren graag aan de slag willen gaan met "haalbare en betaalbare" maatregelen om stikstof te verminderen. Nu lijkt het er volgens Agractie echter op "dat de voedselproducenten van Nederland als overbodige ballast worden gezien".
Boerenorganisaties: geen perspectief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl