Hoge toeristenbelasting blijft als zwaard van Damocles boven Assen hangen

De politieke weerstand in Assen is groot. En het verzet vanuit de recreatie- en horecasector is heftig. Desondanks blijft de 'absurde verhoging' van de toeristenbelasting met een euro extra als een zwaard van Damocles boven de markt hangen.
Wethouder Janna Booij wil de extra opbrengst van vier ton 'hoe dan ook met het college van B en W binnenhalen'. "Maar hoe we het gaan doen, daarover ga ik in overleg met de branche." Voor de begrotingsraad van november moet er een concreet voorstel zijn. Dan beslist de Asser raad definitief.

Kritiek over manier

Wethouder Booij (Stadspartij PLOP) zei dat vanmiddag in de gemeenteraad. Daar werd de Kadernota 2020 besproken. Dat stuk geeft de richting aan hoe Assen miljoenen moet bezuinigen vanwege forse tekorten op jeugdzorg en WMO, en hoe de gemeente extra opbrengsten wil binnenhalen. Behalve de verhoging van de onroerende zaak belasting met 5 procent, wil het college vanaf volgend jaar één euro bij de toeristenbelasting op drukken. Dat laatste is goed voor vier ton.
Wethouder Booij kreeg vooral forse kritiek over de manier waarop de verhoging eind juni 'zomaar gedropt werd bij de sector, zonder enig overleg vooraf'. Alle partijen vielen haar erop aan.
Lees meer: Witterzomer en hotels in Assen: Euro bovenop toeristenbelasting absurd
Geen schoonheidsprijs
De wethouder gaf toe dat de manier waarop de hogere toeristenbelasting is aangekondigd geen schoonheidsprijs verdient. Zo werden de Asser hotels, camping Witterzomer en de horeca eind juni 'compleet overvallen' door het nieuws dat Assen de toeristenbelasting van 1,30 naar 2,30 euro wil verhogen. Ze waren verbijsterd en boos, vooral omdat ze van niks wisten.
En de slechte boodschap kwam extra hard binnen, omdat het ook nog eens middenin de TT Week werd gedropt, een periode waarin de Asser horeca- en recreatiesector wel wat anders aan het hoofd heeft. "Dat is inderdaad kwalijk, en dat had zo niet gemoeten, excuses daarvoor. Maar de inzet blijft dat we wel naar die verhoging gaan, al is dat dat geen makkelijke missie", aldus wethouder Booij.

Protestbrieven

Intussen hebben meerdere belangengroeperingen protest aangetekend tegen de 'absurde verhoging' die Assen wil doorvoeren. Dat zijn de grote hotels en camping Witterzomer, Recron, Horeca Assen en binnenstadsvereniging Vaart in Assen. Ze zijn allemaal bang dat Assen zichzelf uit de markt prijst met zo'n hoog tarief voor overnachtingen. Volgens Witterzomer gaat het al snel over 100 euro meer. "Gasten kiezen straks voor de regio en niet voor de stad Assen, en dat merkt alles en iedereen, ook de binnenstad", is hun vrees.

Geen voorwaarden vooraf

VVD, Stadspartij PLOP, D66, 50PLUS en SP willen dat de verhoging voorlopig eerst van tafel gaat. Volgens hen moet het college straks 'met open vizier' in gesprek met de toeristische branche, om te horen wat er wel mogelijk is, en hoe. "Bij zo'n gesprek horen geen voorwaarden vooraf", vinden PLOP, D66 en VVD.
De PvdA, die onlangs zelf in de raad met het idee kwam de toeristenbelasting te verhogen, net als GroenLinks, is toch wel geschrokken van de forse verhoging ineens. "Ons voorstel aan het college was aan de knoppen te draaien, om extra inkomsten binnen te halen, zoals bijvoorbeeld via de toeristenbelasting. Maar dat u het zo voortvarend oppakt en zo fors verhoogt, zonder enig overleg vooraf met de sector, dat gaat ons te ver", aldus Cindy Vorselman.

Kamperen voor de elite

Volgens de SP treft de fikse prijsverhoging niet alleen toeristische ondernemers, maar ook 'de mensen met een kleine beurs'. "Kamperen in Assen moet niet alleen voor de elite worden. Met zulke prijzen krijg je dat wel", aldus SP-raadslid Bas Ananias.
GroenLinks is op voorhand niet tegen de verhoging, maar kan zich voorstellen dat er verschillende tarieven komen voor hotels en kamperen.

Rigide

Namens alle horeca- en recreatieondernemers sprak Henriëtte Maas in de raad nog eens haar grote teleurstelling uit. Ze voelden zich onbegrepen en niet gehoord, zei ze, toen duidelijk werd dat de gewraakte verhoging niet van tafel ging.
"Ik heb inmiddels heel wat boze emoticons op mijn mobiele telefoon ontvangen. Het begon mooi, er werd door de partijen naar ons geluisterd, zo leek het. De meeste raadsleden voelden met ons mee, en de wethouder kwam met excuses over hoe de verhoging ineens gedropt is. Maar het brengt ons als branche niet wat we hadden willen horen. We hoopten dat de dialoog de juiste route zou zijn, om tot een beter werkbaar plan te komen. Maar ondertussen houdt de wethouder wel vast aan de vier ton extra opbrengst die ze hiermee binnen wil halen. Dat bevreemdt ons, en is in onze ogen toch behoorlijk rigide."

Oorlog

Rob van der Valk van Hotel Assen verliet zwaar teleurgesteld de raadszaal, net als de andere recreatie- en horecaondernemers. "Het wordt oorlog", riep hij strijdvaardig in een opwelling. Om zich later te herpakken, door te zeggen: "Ik had anders verwacht en gehoopt, maar ik ga er toch wel vanuit dat we open in gesprek kunnen en niet met eisen vooraf op tafel."
Booij verwacht tussen september en november met de sector in overleg te gaan, over hoe de hogere toeristenbelasting ingevuld gaat worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.