Werkstraffen voor 'totaal uit de hand gelopen burgerarrest' in Hoogeveen

Rechter
Een 57-jarige man en zijn vrouw moeten een werkstraf uitvoeren © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 57-jarige man uit Hoogeveen is voor het opsluiten en mishandelen van een vermeende indringer veroordeeld tot een werkstaf van 180 uur. Zijn 53-jarige vrouw moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren.
Beiden kwamen begin juni 2019 's nachts rond 01.00 uur thuis van een feestje toen de vrouw zei dat ze twee mannen uit de tuin zag klimmen. De echtgenoot geloofde zijn vrouw op haar woord en sprong in hun busje, op zoek naar de daders. Op een rotonde bij hun woonhuis zag hij twee getinte mannen lopen.
Eén van hen werd door de Hoogevener in het busje gegooid. Bij hun woning trok hij het slachtoffer uit het busje, en samen met zijn vrouw schopten en sloegen ze de man. Beiden sleurden daarna de man hun woning in.

'Verdachten gingen te ver'

Buurtbewoners belden de politie. De agenten zagen in de woning een man op de bank zitten. Richting hen riep de vrouw: "Daar zit die zwartjoekel." Ze gaf vervolgens de man op de bank een klap en riep: "The next time I kill you."
De vrouw verkeerde onder invloed van alcohol. "Een totaal uit de hand gelopen burgerarrest", zo omschreef de officier van justitie twee weken geleden de actie van het stel uit Hoogeveen. Hij eiste een celstraf van een half jaar voor de man en drie maanden voor de vrouw.

Buitenproportioneel

De rechter is het met de officier van justitie eens dat de verdachten buitenproportioneel veel geweld gebruikten. Hij hield bij de bestraffing er rekening mee dat het stel zelf ook inzag dat het te ver was gegaan. Bovendien nam hij mee dat het duo onnodig lang op de afhandeling van hun zaak moest wachten .

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl