Bollenteler uit Dwingeloo krijgt geen vergoeding voor schade reeën

ree
Het werk van reeën leidde tot schade aan de gewassen van bollenteler Joling © Saxifraga / Luc Hoogenstein
De provincie Drenthe hoeft bollenteler Joling uit Dwingeloo de vraatschade, die hij heeft geleden door reeën, niet te vergoeden. De rechter wees de claim van Joling af, omdat hij te laat ingreep na het ontdekken van de eerste schade.
De aardbeienplanten, waar het in deze zaak om draait, vallen onder de zogeheten kapitaalintensieve teelt. Het is aan de teler om de oogst volgens de voorschriften van de 'Faunaschade Preventiekit' te beschermen.

'Teler moest sneller ingrijpen'

Joling zag in juni 2020 dat er plantjes waren aangevreten. Hij spande een stroomdraad. Toen dat niet hielp maakte hij rondom het veld een raster van twee meter hoog.
Pas na het plaatsen van het raster zagen de reeën geen kans meer om de planten verder aan te vreten. Joling stuurde de provincie de rekening van de schade en voegde daarbij de foto's van de vraatschade.
Volgens de rechter toonden de foto's en filmpjes de schade onvoldoende aan. Daarnaast werd geoordeeld dat de teler sneller had moeten ingrijpen toen hij de eerste vraatschade ontdekte.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.