Eis: 5 jaar celstraf voor 'laconieke' serie-inbreker uit Norg

Inbreker, inbreken, dief
De dief zou meerder keren hebben toegeslagen in Noord-Drenthe © Pixabay/FBHK
De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 42-jarige man uit Norg voor een reeks inbraken in Noord-Drenthe. Ook zou de verdachte de 310 dagen (ruim tien maanden) die hij nog heeft openstaan moeten zitten.
De verdachte zou de inbraken in Norg, Een-West en Smilde tussen eind augustus 2021 en begin dit jaar hebben gepleegd. Zijn vriendin had zich ook moeten melden in deze zaak, maar kwam niet opdagen.
De verdachte ontkende de meeste inbraken en hield zijn kaken verder stijf op elkaar. Ook over de rol van zijn vriendin zweeg de man.

Serie-inbreker had nog een voorwaardelijke straf openstaan

Zijn partner bracht de zaak aan het rollen, toen ze een televisietoestel meezeulde bij haar woning. Tegen de wijkagent vertelde ze zonder aarzelen dat het toestel uit de kantine van de tennisclub kwam, en dat haar vriend nog bezig was met de kraak aldaar.
Agenten betrapten de man op heterdaad. Hij wordt sindsdien vastgehouden, ook omdat de serie-inbreker nog een voorwaardelijke straf open had staan.

Inbraken hadden impact op inwoners van Norg

De inbraken hebben behoorlijke impact gehad in de samenleving. Een slachtoffer vertelde dat ze twee uur op de politie heeft gewacht, bang dat de inbreker nog in huis zou zijn.
De Stichting Eventing Norg meldde voor 8000 euro aan portofoons kwijt te zijn, net als een groot aantal zware gereedschappen. Gevreesd werd dat het jaarlijkse concours hippique niet door kon gaan. Een ander slachtoffer moet erfstukken van haar oma en broer missen.

'Ik denk dat de reclassering zich in de luren heeft laten leggen'

Als het aan de officier van justitie ligt, blijft de Norger nog een tijd in de gevangenis. "Iedereen in Norg moet wel iemand kennen die last heeft gehad van deze inbraken. Dit heeft een enorme impact in zo'n kleine plaats." Hij rekent de verdachte zijn laconieke gedrag zwaar aan.
De advocaat van de verdachte wees erop dat vrijwel al het bewijs bestaat uit de verklaringen van de partner van de verdachte en noemt de eis van de officier 'buitenproportioneel hoog en afwijkend van de richtlijnen'. Zij bepleitte een aanzienlijk kortere gevangenisstraf, gecombineerd met een taakstraf.
De officier van justitie vond ook dat de schadevergoedingen van de Golfclub Holthuizen in Roden, de Stichting Eventing Norg en meerdere particulieren moeten worden toegewezen.
De vriendin van de verdachte moet zich op een ander moment verantwoorden voor haar aandeel in de inbraken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.