Winterjas uit de kast: eerste vorst van dit najaar in Eelde

Nachtvorst in Dwingeloo
In Drenthe is voor het eerst nachtvorst gemeten © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Voor het eerst dit najaar is er grondvorst gemeten in Nederland. Op meetpunt Eelde daalde de temperatuur aan de grond in de nacht van dinsdag op woensdag naar -1,8 graden. Ook in Wijster vroor het licht: -0,3 graden.
Volgens RTV Drenthe-weerman Hans Nienhuis is het bij andere weerwaarnemers op klomphoogte (tien centimeter) boven het vriespunt gebleven. "En op waarnemingshoogte in de hut, op anderhalve meter, had niemand vorst."
Het kon zo afkoelen door brede opklaringen. Officieel komt de eerste grondvorst na de zomer op 20 september te staan, vanwege het tijdstip waarop het kwik op meetpunt Eelde in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst onder het vriespunt dook. Gemiddeld komt het op 28 september voor het eerst tot grondvorst na de zomer. Vorig jaar gebeurde dat op 21 september.
De vroegste datum dat na de zomer sprake was van grondvorst is 22 augustus 1973. In 2014 kwam het pas op 5 november voor het eerst sinds die zomer tot grondvorst, een record omdat het zo laat in het jaar gebeurde.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.