Klinkenberg Gees wordt archeologisch beleefpunt: 'Plek ademt magie'

Rondom De Klinkenberg liggen stenen met middeleeuwse illustraties
Rondom De Klinkenberg liggen stenen met middeleeuwse illustraties © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Vlak bij Gees ligt een heuvel en op het eerste gezicht is daar niets bijzonders aan, tót je de geschiedenis ervan kent. Op De Klinkenberg stond namelijk ooit een kasteeltje. Vanochtend is op die plek een archeologisch beleefpunt geopend.
Een informatiepaneel bij het hek vertelt bezoekers het verhaal van De Klinkenberg. Tegenwoordig is het een stukje afgezette natuur met een heuvel in het midden, waar schapen grazen. Vroeger was De Klinkenberg het strijdtoneel rondom een kasteel. Drentse zwerfkeien met middeleeuwse illustraties leiden je naar de plek waar het kasteel ooit stond.
Het beleefpunt is gefinancierd door de provincie en de gemeente Coevorden en is in samenwerking met Staatsbosbeheer, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Plaatselijk Belang Gees tot stand gekomen.

Geschiedenis

Midden in het veengebied stond vroeger het houten kasteel De Klinkenberg op een heuvel bij Gees. In het midden van de 13e eeuw diende het bouwwerk als verdedigingsvesting van de bisschop van Utrecht, Wilbrand van Oldenburg, die er de baas was en zelf ook een leger had. Niet iedereen was blij met de bisschop en er waren veel gevechten tussen de Drenten, de Heren van Coevorden en de bisschop van Utrecht rondom het moerasgebied.
Tegenwoordig is er niets meer te zien van het kasteel, dat ooit afbrandde, maar resten van de kasteelheuvel en van de gracht er omheen liggen nog langs de Geeserstroom.
Artikel gaat verder onder de foto
Zo zag het kasteel De Klinkenberg er rond het jaar 1250 uit
Zo zag het kasteel De Klinkenberg er rond het jaar 1250 uit © Provincie Drenthe

Opening

Vanochtend werd het beleefpunt geopend door gedeputeerde Nelleke Vedelaar en wethouder Jeroen Huizing. Vedelaar was onder de indruk van de plek: "Drenthe wordt weleens 'De schatkamer van Nederland' genoemd, op archeologisch gebied. Dat willen we graag in beeld brengen."
Daarom krijgt elke Drentse gemeente een beleefpunt. Kees van Dijk van Plaatselijk Belang Gees is blij dat er in de gemeente Coevorden voor De Klinkenberg is gekozen: "Gelukkig niet voor Coevorden zelf", zegt hij over de historische stad. "Deze plek is het echt waard. Ik was hier vanochtend vroeg met de opkomende zon en dan ademt de plek magie. Ik hoop dat er veel bezoekers hiervan komen genieten."
Artikel gaat verder onder de video
Klinkenberg Gees wordt een archeologisch beleefpunt

Zevende beleefpunt

De Klinkenberg is het zevende beleefpunt van Drenthe. De archeologische beleefpunten zijn onderdeel van de Culturele Alliantie 2017-2020, een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenten en de provincie.
In zes gemeenten is al een beleefpunt te vinden: Veenweg van de Slokkert (in Noordenveld), Archeologie van Rolde (in Aa & Hunze), Mesolithische jachtkampjes in de Mandelanden (in Borger-Odoorn), De vroegste bewoners van Assen, IJzertijd huisplattegrond in Ruinen (in De Wolden) en De karrensporen in het Doldersummerveld (in Westerveld).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.