NAM: Gasproductie uit kleine velden neemt af

De NAM zegt dat de productie uit kleine velden niet toe zal nemen (Rechten: RTV Drenthe)
De NAM zegt dat de productie uit kleine velden niet toe zal nemen (Rechten: RTV Drenthe)
De gasproductie uit de kleine velden neemt de komende jaren niet toe en wordt ook niet versneld. Dat laat de NAM weten naar aanleiding van berichtgeving daarover bij RTV Drenthe.
Het bedrijf in Assen schrijft dat de gaswinning uit kleine velden al sinds begin deze eeuw afneemt en dat ook zal blijven doen. "Daarnaast worden er door de NAM geen nieuwe velden via bestaande gasputten aangeboord."

Geen vangnet

Volgens de NAM is het dan ook niet waar dat de afnemende gasproductie uit het Groningen-veld opgevangen wordt met extra gas uit de kleine velden. "Kleine velden zijn beperkte gasvoorraden in vergelijking met het immense Groningen-gasveld. In de bestaande kleine gasvelden zit tientallen tot honderden malen minder gas. Het gas kent bovendien een andere samenstelling dan het Groninger gas."

Vernieuwd winningsplan

Volgens de NAM zijn de laatste vier jaar wel winningsplannen aangepast. In die plannen staat beschreven hoelang en hoeveel gas gewonnen kan worden uit de gasvelden. "In die winningsplannen zijn alle gegevens geactualiseerd op basis van de nieuwste inzichten", schrijft het bedrijf. Dat gaat dan onder meer over bodemdaling en seismiciteit, maar ook over productietempo en -hoeveelheden.
Die aanpassingen aan zo'n winningsplan hebben volgens de NAM alleen betrekking op het specifieke gasveld en staan (dus) los van de productie uit het Groningen-gasveld.

Meer over dit onderwerp:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.