Vertragingen brengen motorrijlessers in de problemen

20220921 Rijlesser motor helm
Een vrouw die motorrijles volgt doet haar helm op © RTV Drenthe / Steven Ophoff
De wachtlijsten bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) brengen motorrijscholen en hun klanten in de problemen. Een rondgang langs Drentse rijscholen leert dat vooral de praktijkexamens voor de motor en de aanhanger onder druk staan. Sommige rijscholen nemen daarom geen klanten aan of pas nadat zij eerst hun theorie-examen hebben gehaald.
De problemen zijn het duidelijkst bij de motorrijexamens. Voor je motorrijbewijs moet je twee examens halen, voertuigbeheersing en verkeersdeelname. Nadat een leerling het examen voertuigbeheersing heeft gehaald, heeft hij of zij een jaar om ook het examen voor verkeersdeelname met goed gevolg af te leggen. "We hebben het laatst al meegemaakt dat iemand z'n verkeersexamen niet gehaald had. En daarna konden we geen verkeersexamen krijgen voordat de voertuigbeheersing was verlopen. Die leerling moest dus beide examens opnieuw doen", schetst instructeur Wiebe van den Broek van Rijschool Noord de situatie.

Herexamen komt te laat

Ook één van de twee vrouwen die op woensdagochtend les krijgt bij Van den Broek voelt de druk toenemen. In december heeft Karin Brandsma haar examen voor verkeersdeelname gepland, maar als ze die niet haalt kan zij geen herexamen doen voordat het examen voertuigbeheersing is verlopen. Dan zal ook zij beide examens opnieuw moeten doen.
Los van het ongemak jaagt de vertraging klanten ook onnodig op kosten, beaamt Eline Pol. "Het duurt gewoon langer voordat je je examen kan doen. In de tussentijd moet je natuurlijk wel blijven lessen."

Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Het CBR bevestigt dat de wachtlijsten langer zijn dan zij zou willen. Zij wijst erop dat er hard gewerkt wordt om de wachttijden terug te dringen. Zo is de reserveringstermijn voor een examen op dit moment 13,5 weken, maar die was een paar maanden terug nog 22 weken, dus er is wel een daling. Het doel van het CBR is dat de wachttijd op termijn hooguit zeven weken is.
Motorrijlessers die eerst bijna een half jaar en nu nog steeds drie maanden moeten wachten kunnen dus nog steeds in de problemen komen. Instructeur Van den Broek hoopt dan ook dat het CBR meer doet om die wachttijden te verkorten. "Ik heb het idee dat ze best wel wat meer kunnen doen om examens weg te werken."
Bekijk hieronder de video over de motorrijlessen:
Vertragingen voor motorrijlessers

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.